Вугільні шахти закривати не будуть, «у цьому питанні поставлено остаточну крапку», — заявив під час свого візиту на Луганщину перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Попович.
Міністерство розробило стратегічну програму розвитку вугільної галузі до 2030 року, відповідно до якої Україна має намір нарощувати обсяги вуглевидобування. Потреба нашої країни у вугільному паливі до 2030 року становитиме 90—100 млн. тонн, оскільки програма передбачає максимальне заміщення імпортного газу вітчизняним вугіллям. Більшу частину об’єктів, які використовують енергію, планується перевести на тверде паливо. За словами Ігоря Поповича, для цього Україна має намір взяти позику в 3,6 млрд. доларів у Китайського народного банку, але при цьому підкреслив, що у нас достатньо природних запасів, щоб повністю забезпечити вугіллям свої потреби, які зростають.
У самій лише Луганській області розвідано 14 млрд. тонн вугілля, а розробляється — 2,3 млрд. тонн. Цього року гірниками регіону видобуто на 300 тис. тонн чорного золота більше, ніж за той самий період минулого року. Перший заступник міністра також повідомив, що вже з наступного року на Луганщині розпочнеться реалізація двох пілотних проектів програми енергозаміщення. Це будівництво заводу з переробки вугілля та перетворення його в синтез-газ і переоснащення Сєвєродонецької ТЕЦ для роботи з використанням водовугільного палива, що складе альтернативу природному газу в промисловій та комунальній сферах. Використання цієї технології дасть змогу заміщувати щорічно до 140 млн. куб. м природного газу. Реалізація цих проектів створить близько 5 тис. нових робочих місць.
Луганськ.