Інститут екології Карпат Національної академії наук України вивчив надісланого їм павука, який у серпні цього року в Кам’янці-Подільському вкусив півторарічну дівчинку. Нагадаємо: тоді дитині стало зле, у лікарні їй ввели протиотрутну сироватку. За припущенням мами, павука могли завезти з іншої країни — разом з імпортним ламінатом. Наша газета повідомляла про те, що наприкінці серпня рятувальники демонтували підлогу в помешканні цієї родини й зібрали під нею чимало таких членистоногих.
На щастя, випадок мав щасливий фінал. Постраждала від павука дитина почувається добре. Тим часом науковці Інституту екології спростували заморське походження павука. А разом з тим — звичне народне уявлення про те, що більшість наших павуків не кусаються. Майже всі вони отруйні, але не всі загрожують здоров’ю та життю людини. А от відловлений у помешканні багатодітної родини кам’янчан екземпляр таки небезпечний.
За їхніми висновками, цей вид трапляється на Поділлі. Внаслідок укусу з’являється сильний біль, набряк, часом припухлість лімфовузлів. Інтоксикація може супроводжуватися підвищенням температури, слабкістю, нудотою, порушенням дихання.
«Цей неординарний випадок став ще одним сигналом для мешканців краю — слід завжди берегтися і дбати про своє здоров’я», — прокоментувала начальник управління ветеринарної медицини Людмила Оржеховська.