Народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Віталій Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в першому читанні проекту закону України про внесення змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за зазіхання на честь, гідність і ділову репутацію людини.
«Зваживши всі обставини й виходячи з державних інтересів, я прийняв рішення відкликати свій законопроект. Я розумію, що напередодні виборів до Верховної Ради будь-яка ініціатива сприймається щонайменше з побоюванням і недовірою», — заявив В. Журавський. Про це повідомила прес-служба Партії регіонів.
Політик підкреслив, що сподівається на підтримку цієї постанови з боку парламенту. За словами депутата, він залишається на тих самих політичних позиціях і вважає давно назрілою потребу посилення відповідальності за наклеп.
«Я вирішив сьогодні зняти це питання юридично, але не політично. Я залишаюся на тих самих політичних позиціях і переконаннях: у суспільстві давно назріла потреба посилення відповідальності за зазіхання на честь і гідність кожної людини, а не тільки політика», — пояснив парламентарій.
Віталій Журавський  нагадав, що днями відвідав засідання Міжвідомчої робочої групи «Відкрита розмова», де мав можливість обговорити свою ініціативу із представниками мас-медіа та журналістських організацій.
«Після виборів я маю намір організувати серію круглих столів, в яких візьмуть участь журналісти, правозахисники та вчені. Після широкого обговорення й вироблення загального бачення майбутнього законо-
проекту я маю намір представити його на розгляд парламенту», — зазначив політик.
***
Народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко зазначає, що адміністрація Президента виступає проти прийняття закону, який запроваджує кримінальну відповідальність за наклеп. Таку позицію він висловив під час Міжнародної конференції «Парламентські вибори в Україні: фінальний відлік», яка відбулась у вівторок, 25 вересня, у Брюсселі.
«Ми продовжуватимемо боротьбу, щоб цей закон не було проголосовано у другому читанні. Це наша позиція. Це позиція офісу Президента. І тут я можу відповідати за його точку зору. Тому що, як відбудеться голосування в парламенті й чи буде воно взагалі — це та робота, яку ми ще повинні зробити», — цитує Ю. Мірошниченка (на знімку) Укрінформ.
Парламентарій також висловив переконаність, що зазначена законодавча ініціатива несвоєчасна.
 
 
На знімку: Віталій Журавський (на передньому плані) під час позачергового засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів 19 вересня 2012 року.