ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 16 вересня 2012 року відповідно до частини десятої статті 108 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі — Закон) надійшло належним чином завірене рішення Київського апеляційного адміністративного суду від 16 вересня 2012 року в справі № 2а-12438/12/2670 щодо визнання дій кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленка Ігоря Миколайовича такими, що порушують Закон.
Згідно з частиною першою статті 16 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому законом порядку.
Дослідивши зазначене рішення суду, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 11 серпня 2012 року № 286 «Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування» зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленка Ігоря Миколайовича.
Згідно з частиною першою статті 70 Закону кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.
Водночас частиною тринадцятою статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.
Рішенням Київського апеляційного адміністративного суду від 16 вересня 2012 року в справі № 2а-12438/12/2670 встановлено, що у заяві на отримання картки учасника пенсійної програми розміщено фотографію кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленка Ігоря Миколайовича як голови наглядової ради ПрАТ «Фуршет». При цьому у заяві відсутні будь-які контактні дані ПрАТ «Фуршет», натомість зазначено телефон приймальні кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленка І. М. Відповідно до умов пенсійної дисконтної програми у разі внесення пенсіонером персональних даних до анкети та заповнення заяви, наданих кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленком І. М., відповідній особі надається пенсійна дисконтна карта, що дає право на придбання товарів у мережі магазинів «Фуршет» зі знижкою 7%. Тобто, в рамках передвиборної агітації, за ініціативою Баленка І. М. фактично здійснюється надання виборцям товарів на пільгових умовах, що супроводжується згадуванням імені кандидата Баленка І. М. та спрямоване на спонукання виборців голосувати за нього на чергових виборах народних депутатів України.
Враховуючи викладене, вказаним рішенням Київського апеляційного адміністративного суду кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленка Ігоря Миколайовича зобов'язано припинити дії з непрямого підкупу виборців. 
Відповідно до частини дев'ятої статті 177 Кодексу судове рішення суду апеляційної інстанції є остаточним.
Частиною п'ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.
Згідно з пунктом 2 частини другої статті 61 Закону попередження оголошується у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії.
Рішення про попередження окремому кандидату у народні депутати України приймає Центральна виборча комісія (частина перша статті 61 Закону).
Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій цієї статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено визначені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі 
№ 212 Баленку І. М. попередження за порушення обмежень проведення передвиборчої агітації, передбачених Законом, а саме надання виборцям товарів на пільгових умовах, що супроводжується згадуванням імені кандидата у народні депутати України Баленка І. М. та спрямоване на спонукання виборців голосувати за нього, що є непрямим підкупом виборців.
Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини тринадцятої статті 74, частини сьомої статті 112 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись статтями 11 — 13, частиною п'ятою статті 14, частинами п'ятою, шостою статті 15, частиною другою статті 27 «Про Центральну виборчу комісію», Центральна виборча комісія постановляє:
1. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленку Ігорю Миколайовичу попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України».
2. Копію цієї постанови надати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 212 Баленку І.М. 
3. Цю постанову оприлюднити в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр», а також на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Заступник Голови Центральної виборчої комісії А. МАГЕРА.
м. Київ,
21 вересня 2012 року.  
№ 1027.