Минулими вихідними у селищі Верховина, що на Івано-Франківщині, відбувся ХХ ювілейний міжнародний Гуцульський фестиваль. Помандрувавши гірськими районами Прикарпаття, а ще Чернівецькою та Закарпатською областями, дійство повернулося туди, де й народилося — до славної Верховини.

20 років це неповторне свято скликає з усього світу усіх, хто за духом і кревно вважає себе гуцулом, і тих, хто бодай на день чи два хоче ним стати.

Святковою ходою під запальні гуцульські співанки розпочалось фестивальне дійство. Воно зібрало на Прикарпатті майже півтори тисячі представників творчих колективів не тільки з різних регіонів України, а й Польщі, Румунії, Сербії, Молдови, Естонії, Литви, Франції, США та Канади.

З привітальним словом з нагоди відкриття фестивалю до його гостей та учасників звернулись голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник голови обласної державної адміністрації Роман Іваницький, голова Всеукраїнського об’єднаного товариства «Гуцульщина» Дмитро Ватаманюк, який повідомив, що голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайлові Вишиванюку присвоєно звання Почесного гуцула. Опісля господарі фестивалю, голова Верховинської районної державної адміністрації Василь Гондурак та голова районної ради Ярослав Кікінчук запросили усіх до справжньої гуцульської забави.

Далі настала черга фольклорно-етнографічних колективів та виконавців, оркестрів народних інструментів, троїстих музик, самодіяльних театрів, гумористів, танцювальних колективів, які протягом двох днів тішили усіх самобутнім гуцульським мистецтвом, справжність якого можна сповна відчути тільки на споконвічно гуцульських землях.

Також у рамках фестивалю свою майстерність представили близько 200 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та було відкрито пам’ятний знак Гуцульська столиця.

Івано-Франківськ.

 

Довідково 

Перший Міжнародний гуцульський фестиваль відбувся 1991 року в селищі Верховина. Відтоді шість разів вирував на Буковині, тричі на Закарпатті, 11 — у різних районах Івано-Франківщини.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.