У селі Синьків, що у Заліщицькому районі на Тернопільщині, став до ладу найбільший у Західній Україні і один з найсучасніших у Європі тепличних комплексів «DF AGRO» (Синьків). Наразі введено в експлуатацію 10 гектарів, з часом їх планують збільшити до 40.

Щороку тут вирощуватимуть чотири тисячі тонн томатів, 1,55 тисячі тонн перцю, 2,5 тисячі тонн огірків. Синьківський комплекс стане першим в Україні, де перець вирощуватимуть у промислових обсягах. І хоч присутніх на відкритті пригощали привозною продукцією, але вже через кілька днів з конвеєра нововведених теплиць зійдуть перші власні огірки, цвітуть помідори й перець. Очікувана врожайність — до 70 кг томатів і до 40 кг перцю з кожного квадратного метра, що на 30—65 відсотків перевищує середні показники в аналогічних господарствах, не кажучи про фермерські і приватні (відповідно у 6 і 18 разів). Це досягається завдяки використанню найсучасніших у світі технологій. Зокрема, цілодобовому підсвічуванню рослин, крапельному поливу, ультрафіолетовому очищенню дренажу тощо. Усі процеси максимально автоматизовано і комп’ютеризовано. Скажімо, агрономічний супровід через комп’ютерну систему здійснюватимуть фахівці з Нідерландів та Ізраїлю — ці країни є найпотужнішими виробниками тепличної продукції. До речі, на спорудженні синьківського комплексу спільно з українськими спеціалістами працювали також їхні колеги з Нідерландів, Ізраїлю, Туреччини. І зробили вони це у рекордно короткий термін — за 10 місяців.

150 молодих жителів Синькова і навколишніх сіл відтепер мають роботу із зручним графіком (через день) і гідною оплатою. У перспективі тут буде зайнято понад дві тисячі осіб. Але, як наголосив під час відкриття комплексу його інвестор, уродженець цього села Дмитро Фірташ, важливо не лише це, а й соціальні умови. За короткий час село повністю оновилося. Завдяки допомозі Дмитра Васильовича село газифіковано, до кожної оселі підведено швидкісний Інтернет, капітально відремонтовано церкву, школу, амбулаторію. Збудовано Будинок культури, нове приміщення сільської ради, готельний комплекс, банкетну залу, стадіон. Незабаром буде відкрито дитячий садок, почне працювати пункт «швидкої допомоги». До села і в самому селі прокладено чудові дороги, тротуари. Одне слово, Синьків, якому виповнилося 585 років, отримав потужний імпульс для подальшого розвитку. До речі, місцеві селяни традиційно займалися тут вирощуванням ранніх овочів. І продовжуватимуть робити це на більш високому рівні.

На глибоке переконання голови ради Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа, українське село має стати центром економічного розвитку. Цьому сприяє кон’юнктура, що складається на світовому ринку. Зростання цін на продукти харчування триватиме, і Україна має скористатися сприятливою ситуацією. Але для того, щоб бізнес пішов у село, йому мають бути зрозумілі правила гри хоч би на п’ять років наперед, бо системні інвестиції в АПК — це довгострокові проекти. Продукція сільського господарства повинна перероблятися там, де вирощується. Тільки так можна вирішити нашу головну проблему — низьку продуктивність праці. А пріоритетом для влади має стати стимулювання розвитку підприємництва на селі. Ці питання Дмитро Фірташ порушував під час круглого столу у Синькові за участю Прем’єр-міністра. Микола Азаров підтвердив, що питання розвитку АПК і поліпшення якості життя в селах — на порядку дня уряду. «Наш уряд, мабуть, перший, який веде постійний діалог з роботодавцями, —сказав він під час відкриття комплексу. — Синьків — саме приклад партнерства держави й бізнесу, приклад того, що економіка України стає самодостатньою. Це реальний внесок у нашу незалежність, у зміцнення гривні».

На переконання голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна, такий об’єкт, як у Синькові, це не лише нові робочі місця, а й податки для регіону, стимул для розвитку соціальної сфери, поліпшення якості життя. І таких об’єктів на Тернопільщині стає дедалі більше. Місцевій владі вдається залучати представників бізнесу, в тому числі іменитих земляків, до оновлення краю.

Святкування у Синькові тривали весь день, а ввечері на новому стадіоні для його жителів дали грандіозний концерт зірки української естради.

Тернопільська область.

На сортувальній дільниці працює місцева молодь. 

Цвітуть помідори. 

Фото автора.