Застосування конкурентоспроможних інноваційних технологій дасть змогу забезпечити прискорений економічний розвиток України. Таку думку під час відвідання виставки сучасного медичного обладнання українського виробництва, організованої в рамках Міжнародного науково-технологічного форуму «Наука, інновації, технології-2012», висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров (на знімку). 

«Одним із головних напрямів, в яких Україна може прорватися вперед, є застосування інтелекту. Якщо ми за допомогою своїх «мізків» прорвемося на зовнішні ринки, вийдемо на них зі своєю продукцією та заповнимо внутрішній ринок, тоді в України є перспектива. Але якщо ми будемо все копіювати, змальовувати, тоді перспективи у нас не буде», — підкреслив глава уряду. 

Водночас він зазначив, що за рахунок експортування руди, металу, зерна вже неможливо суттєво збільшити зростання ВВП. Але це можливо за рахунок інноваційної продукції, тож її виробники отримають державну підтримку. Крім того, М. Азаров повідомив, що у 2013 році уряд сформує державне замовлення на закупівлю сучасного вітчизняного медичного обладнання для переоснащення лікарень. «На 2013 рік ми сформуємо серйозне державне замовлення для того, щоб розпочати переоснащення наших медичних закладів вітчизняною високоякісною медичною технікою», — пообіцяв прем’єр. Він також підкреслив, що те обладнання і технології, які він побачив на виставці, вселяють оптимізм у спроможність інноваційного розвитку України. «Нині ми можемо самі виробляти велику кількість медичного обладнання і не витрачати необхідну для нас валюту на закупівлю такого обладнання за кордоном. Це основа для нашої стабільності, для економічного розвитку», — сказав він. М. Азаров додав, що сьогодні Україна здатна виробляти 3,5 тисячі різноманітних виробів, які застосовуються в медицині. До того ж дуже важливо, що понад 70 відсотків комплектуючих для цих приладів також вітчизняного виробництва. 

Фото Олега МАРКЕВИЧА/УНІАН.