У цьому під час круглого столу на тему «Законопроект про наклеп: де злочин і яке покарання» запевнив перший заступник керівника фракції Партії регіонів у парламенті Михайло Чечетов. «Я вам гарантую, що до виборів жоден закон соціально вибухонебезпечний, який може спричинити небажане політичне ускладнення в країні, політичний розкол, загострити політичну ситуацію, прийматися не буде — ані мовний закон, ані про наклеп», — сказав парламентарій. 

Подальша доля скандального законо-
проекту про кримінальну відповідальність за наклеп в авторстві депутата-регіонала Віталія Журавського, за словами М. Чечетова, залежатиме від самих журналістів та підсумків загальноукраїнської дискусії. Водночас він наголосив: чесність влади залежить від самих журналістів, бо якщо хочемо сформувати в Україні чесну владу, то не повинно з’являтися замовних статей в окремих ЗМІ, має бути громадянська відповідальність мас-медіа і чесна журналістика. «Критика повинна бути найжорсткіша, найсуворіша, але чесна, — підкреслив М. Чечетов, — брудна журналістика формує брудну владу».
У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Юрій Стець назвав «великою перемогою» заяви представників Партії регіонів, що законо-
проект про наклеп не голосуватимуть до виборів у другому читанні. На думку політика, жодні зміни до законопроекту неможливі, бо він спрямований винятково на залякування журналістів, і таку законодавчу ініціативу треба скасувати. Ю. Стець подякував українським журналістам за те, що вони об’єдналися в боротьбі проти цього законопроекту. «Виключно консолідація журналістів може впливати на ситуацію, бо, за опитуванням, довіра до журналістів у людей на другому місці після церкви, — сказав голова комітету.
Присутні на круглому столі експерти звернули увагу на те, що відповідальність за наклеп уже фактично передбачено в чинному вітчизняному законодавстві. Перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зауважив: права тих, про кого пишуть ЗМІ, вже достатньо захищені іншими законодавчими актами. Водночас випадки порушень прав журналістів, щодо яких є багато звернень до Спілки журналістів, на жаль, не знаходять належного реагування з боку правоохоронців та владних структур. Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко нагадав, що згідно зі статтею 277 Цивільного кодексу України кожна людина може оскаржувати висловлювання у пресі проти себе в суді, тож відповідальність за наклеп уже фактично є. За його словами, у разі прийняття законопроекту засудити і посадити можна буде не лише журналістів, а й будь-якого громадянина. Експерти також переконані, що посилання авторів законопроекту на європейський досвід також є некоректним, бо в європейських країнах немає такої судової системи, за якою будь-яка людина із грошима може закрити видання.
Довідка
Законопроект №11013 про зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів передбачає запровадження кримінальної відповідальності за наклеп — до п’яти років позбавлення волі.
Перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Михайло Чечетов та голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Юрій Стець.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.