Ефективність роботи і професіоналізм народних депутатів зменшуються із кожним скликанням. Цьому сприяють голосування без ознайомлення із законопроектами, відсутність народних обранців у залі засідань тощо. Про це заявив журналістам у Донецьку Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

«Повірте, мені теж соромно дивитися на роботу парламенту. За дванадцять років ефективність роботи людей, обраних до парламенту, лише зменшується, — констатував А. Мартинюк. — З іншого боку, відповідальні за це всі ми. Тому що жодного самозванця в парламенті немає, за кожного депутата хтось голосував. Половина зали не працює, тому що це — не основне місце їхньої роботи, в них інша зайнятість. Разом із тим, коли йдеться про прийняття рішення, яке зачіпає інтереси бізнесу, — не має значення, хто вносить законопроект. Тому що всі розуміють: сьогодні потрібно цих підтримати, а завтра — тих».

Рівень професіоналізму знижується і через жорстку внутрішньопартійну дисципліну, додав перший заступник голови парламенту. «Перед засіданням фракції комуністів дуже гостро обговорюються питання, які виносяться на порядок денний. Ми приймаємо рішення, як голосуватимемо, дискутуємо. І потім ідемо на прийняття тих чи інших законодавчих актів. Інші ж фракції працюють так, що очікують команди керівника: як скаже, так і проголосують. На жаль, депутати не читають законопроектів і не цікавляться, за який закон вони голосують».

Після парламентських виборів професійний рівень нового вищого законодавчого органу не зміниться, прогнозує А. Мартинюк. «Аналіз передвиборних списків в округах свідчить, що перемогу отримають переважно представники великого капіталу, ті, хто зуміє більше дати на округ. Доводиться констатувати, що від виборів до виборів зростає бажання заробити на виборах. Їх можна зрозуміти: такі умови життя. Виборці очікують, що кандидат повинен щось для них зробити. І не стільки для населеного пункту, як для кожного виборця. На округах перевагу матиме, безумовно, великий капітал. Навряд чи ці люди внесуть конструктивне начало до роботи парламенту».

Компартія розглядатиме перспективу блокування із іншими політичними силами в парламенті після виборів, зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради. Разом із тим він виключає коаліцію Партії регіонів із об’єднаною опозицією «Батьківщина». «Як свідчили події 2008—2009 років, практично все було готове для коаліції Партії регіонів із БЮТ-«Батьківщина». Навряд чи це можливе сьогодні, тому що парламентські вибори — лише генеральна репетиція 2015 року (президентських виборів. — Авт.). І безумовно, виходячи із перспектив, сьогодні не бачу можливості об’єднання цих сил».

Коментуючи поправку до Кримінального кодексу, яка надає наклепу статус кримінального злочину, Адам Мартинюк сказав: «Тим, хто пише правду, боятися немає чого, тому що наклеп є наклеп. Бояться цього закону ті ЗМІ, які живуть за рахунок так званих сенсацій, для яких брехня і наклеп — головний заробіток. Гадаю, якщо розглядатимуть закон у цілому, він зазнає змін. Таких жорстких заходів покарання, особливо кримінальних, швидше за все, не буде. Хоча давайте погодимося, що за наклеп потрібно відповідати. Не обов’язково це кримінальне покарання — за іншими параметрами».

У плані дводенної робочої поїздки першого заступника керівника парламенту по Донецькій області — зустрічі з мешканцями Амвросіївського району, Сніжного, Дружківки, Красного Лиману. Адам Мартинюк привернув увагу до погіршення економічних показників за підсумками восьми місяців цього року. Якщо в Україні обсяги виробництва знизилися порівняно з минулим роком на 1,4 відсотка, то в Донецькій області — на 12 відсотків. Тривожить і наявність заборгованості із заробітної плати: загалом в Україні — майже 1 мільярд гривень, у Донецькій області — 189 мільйонів. Левова частка боргів із зарплати утворилася на приватних підприємствах.

 

Донецька область.