Ротація уповноважених осіб триває й досі

Центральна виборча комісія зареєструвала одну уповноважену особу Політичної партії Українська платформа «Собор» в одномандатному виборчому окрузі № 193. Скасувала реєстрацію трьох уповноважених осіб Партії регіонів в одномандатних виборчих округах №№ 108, 112, 194, уповноваженої особи політичної партії «Батьківщина» в одномандатному виборчому окрузі № 44, уповноваженої особи Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» в одномандатному виборчому окрузі № 187 та оформила замість них інших.
Крім того, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, скасовано реєстрацію довірених осіб трьох кандидатів у народні депутати, зокрема, М. І. Кучера (одномандатний виборчий округ № 17), О. В. Галагана (одномандатний виборчий округ
№ 25) та І. П. Шинкаренка (одномандатний виборчий округ № 28), у зв’язку з поданими ними заявами про припинення повноважень їх довірених осіб. Натомість зареєстровано довірених осіб кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах у восьми регіонах України.
Комісія залишила без розгляду по суті скаргу кандидата в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі
№ 219 М. П. Лащенка, оскільки її подано з порушенням строків оскарження. Водночас ЦВК затвердила рішення окружних виборчих комісій (ОВК) семи одномандатних округів із виборів народних депутатів щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі. Окремою постановою внесено зміни до складу деяких ОВК із виборів народних депутатів.
Крім того, комісія затвердила розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку та проведення перших виборів депутатів Городоцької селищної ради та городоцького селищного голови Радомишльського району Житомирської області, призначених на 18 листопада 2012 року, на загальну суму 70 тисяч 900 гривень.
На завершення засідання було розглянуто поточне питання функціонування Державного реєстру виборців.
Учасникам перегонів обіцяють рівний доступ до ЗМІ
Державний комітет з питань телебачення та радіомовлення відкриє «гарячу» телефонну лінію з реагування на факти порушень рівного доступу до ЗМІ учасників виборчого процесу. Відповідна норма міститься у затвердженому комітетом плані заходів Держ-комтелерадіо щодо сприяння дотриманню рівного доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації під час перегонів до Верховної Ради.
Усі виявлені порушення, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо, інформація про які надходитиме на «гарячу» телефонну лінію через скарги і звернення громадян, систематично розглядатимуться на апаратних нарадах комітету для вжиття невідкладних заходів. Водночас з метою забезпечення безумовного дотримання установленого порядку проведення передвиборної агітації з використанням ЗМІ відповідний моніторинг здійснюватиметься на регіональному рівні. Крім того, Держкомтелерадіо має намір налагодити постійний діалог із громадськими організаціями для оперативного розгляду проблемних питань роботи медіа в період виборчої кампанії.
«Contra spem spero» по-тернопільськи
«Без надії сподіваюсь» Лесі Українки цілком відповідає настроям тернопільського електорату. 96 відсотків опитаних соціологічною групою «Рейтинг» потенційних виборців округу № 163 вважають, що вибори до Верховної Ради повинні змінювати ситуацію в країні на краще. Водночас лише половина вірить, що так станеться після жовтневих перегонів, 10 відсотків взагалі нічого не очікують від нового парламенту. Ідеологічні питання хвилюють респондентів не менше економічних та соціальних. Зокрема, половина опитаних чекають від нового складу парламенту захисту української мови і культури. Забезпечення економічного зростання — на другому місці, підвищення зарплат і пенсій — на третьому.
Що стосується депутатів-мажоритарників, то половина опитаних вважає, що вони повинні займатися в рівній мірі як справами округу, так і державними, 36 відсотків переконані, що їх мають цікавити передусім місцеві проблеми, лише 6 відсотків за те, щоб мажоритарник був «державником».