«Молодь Києва — майбутнє столиці!» — під такою пафосною назвою вчора в міському Палаці дітей і юнацтва проходив ярмарок кар’єри й вакансій. На ньому роботодавці, які співпрацюють зі службою зайнятості, а також навчальні заклади представляли себе широкій публіці. А відвідувачі могли ознайомитися з банком вакансій, поставити запитання потенційним наймачам, пройти тест на профпридатність, одержати консультації фахівців із працевлаштування та вибору вузу. Свої можливості й пропозиції демонстрували близько шістдесяти підприємств і тридцяти навчальних закладів Києва.
Експерти зазначають: як і раніше на вітчизняному ринку праці основною проблемою залишається дисбаланс між попитом та пропозицією, а також низький рівень заробітної плати в наявних вакансіях. Особливо це відчутно при виборі першого місця роботи.
24-річна киянка Оксана торік закінчила КНЕУ ім. Вадима Гетьмана із червоним дипломом. Її запросили в одну з великих компаній, що займається логістикою. Дівчина зізналася: працювати доводиться багато, а ще брати участь у семінарах, тренінгах і періодично підтверджувати кваліфікацію на атестаціях, які влаштовує роботодавець. При цьому молодому фахівцеві платять 2,5 тисячі гривень. За словами Оксани, так працюють більшість її подруг. Деякі з них отримують ще менше і часто змушені працювати позаурочно.
Ми вивчили пропозиції на сайті Київського центру зайнятості. Столичні роботодавці найчастіше шукають слюсарів, зварників, фрезерувальників, малярів, електриків і двірників. Останнім обіцяють зарплату від 1700 до 2500 гривень. Є запит на юриста зі ставкою в 1200 гривень. Приблизно стільки само в столичних клініках обіцяють медсестрі. А праця прибиральниці офісу ціниться вище.
Напевно, тому серед молоді найбільше котируються професії, пов’язані з рекламою і маркетингом, а от медицина і промисловість значно відстають.
За даними соцопитування, проведеного представниками міжнародного кадрового порталу hh.ua, серед молодих фахівців, які шукають роботу в Україні, превалюють жінки — 58%. Більше половини здобувачів не мають досвіду роботи, а 4 тис. грн. — це мінімальний рівень зарплати, який вказує молодий фахівець у своєму резюме.
Зауважимо, на київському ярмарку вакансій було чимало дорослих відвідувачів. Проблема працевлаштування з окладом, на який можна прожити в дорогій столиці, гостро стоїть перед цією категорією людей. Хоча уряд і обіцяє до 2020 року 6 млн. нових робочих місць, але годувати сім’ї співвітчизникам треба сьогодні.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
На знімках: під час проведення ярмарку вакансій.