Ветеран праці «навчив» «Запорожець» копати картоплю
 
У селі Локнистому Менського району мені трапився на очі дивний всюдихід. Нагадував він «Запорожця», але був значно вищий. На ньому явно можна без проблем долати місцеві баюри.
Познайомився із місцевим жителем, власником диво-техніки. Петро Назаренко, як з’ясувалося, 38 років пропрацював у місцевому господарстві. Тепер колгоспу вже немає. Від нього селянам мало що перепало. Одні іржаві конструкції, метало-брухт. Щоправда, декому дещо дісталося. Але не всім. Петру Андрійовичу, як мовиться, не пощастило від цих післяколгоспних розборок. Однак він не дуже від того сумував. Коли став пенсіонером, вирішив собі змайструвати щось на зразок трактора.
— Це старий «Запорожець», — розповів ветеран праці. — Я його «поставив на колеса», трохи переробив...
Власник самотужки сконструйованого всюдихода за допомоги свого витвору не лише садить картоплю, а й копає, вивозить від корів гній на поле, косить та загрібає траву. Одне слово, має справжнього помічника на селі. Уже понад п’ять років той служить господарю. Петро Андрійович має гектар землі. Садить разом із дружиною картоплю, помідори, цибулю. Є також в їхньому господарстві корова, двоє поросят.
— Трудяга, — так охарактеризував сільський голова Локнистого Володимир Кручко свого односельця. — Він і в колгоспі був на доброму рахунку, і тепер удома вправно хазяйнує. Усім приклад!
У області чимало господарів за вдало продану картоплю позаминулого року, коли вона була в ціні, покупляли китайські тракторці. Але, як засвідчив досвід локнистенського умільця, ось у такий спосіб можна дати друге дихання побитому іржею легковику та заощадити кругленьку суму.
І таких майстрів на Чернігівщині чимало. Оце б їхній досвід взяли на озброєння спеціалісти від сільгоспмашинобудування! Адже є потреба у глибинці в такій дешевій невибагливій техніці.
Чернігівська область.