Подешевшання яблук тішить споживачів, але засмучує виробників. Садівники скаржаться: від нинішнього врожайного сезону одні збитки, оскільки вони змушені дедалі більше знижувати на дарунки садів оптові ціни.

Справді, незважаючи на холодну зиму й посушливе літо, врожай яблук у нас визрів славний, внутрішній ринок заповнено ними під зав’язку. Але є й інші причини, що заважають садівникам дістати очікуваний прибуток. Зокрема, це низька купівельна спроможність українців і тиск імпорту. У Польщі — найбільшого постачальника цих фруктів на наш ринок — та сама «біда». Від яблук, через значний урожай, немає порятунку. Тамтешні виробники знижують ціни й активно намагаються «прилаштувати» свої плоди за кордон, зокрема й на наш ринок.

Багато українських садівників вважають за доцільне не реалізувати плоди тепер, сподіваючись продати їх ближче до Нового року за вигіднішою ціною. Але, по-перше, літні сорти, здебільшого, довго не лежать. По-друге, якщо закладати фрукти на зберігання, звісно, зростають і витрати, а ціни ближче до зими можуть не настільки підрости, щоб їх перекрити. Отже, незрозуміло, хто виграє в результаті: ті власники врожаю, які збираються «скинути» товар тепер, чи ті, які намагаються його притримати. Ясно, що на торішній рівень, коли яблука під Новий рік продавали по 8—10 гривень, садівники навряд чи вийдуть. Ускладнює для них ситуацію й той факт, що літня спека виробникам зовсім сплутала карти: пізні сорти визріли набагато раніше, ніж зазвичай, а ринок осінніх фактично наклався на період реалізації літніх.

Здавалося б, пошукати щастя зі своїм товаром наші садівники могли б на російському ринку, що з року в рік і робили. Тим паче що туди, як і раніше, відкритий шлях для безмитного ввезення українських яблук. Але, на жаль для нас тамтешні сади також виявилися багатими на врожай. А всюдисущі поляки, для яких нещодавній вступ Росії до СОТ обернувся зниженням експортних мит, прагнуть посилити свою присутність на яблучному ринку РФ і витиснути з нього конкурентів, збиваючи ціни. Усе це плюс витрати на доставку роблять російський ринок для наших яблук не таким привабливим.

Фото автора.