За даними Держстату, помітно скоротилося виробництво натуральних соків. Так, у 2011 році обсяги знизилися на 15 відсотків порівняно з 2010-м і становили 50 тисяч тонн. Варто зазначити: такий показник є найнижчим за останніх 7 років. На думку Тетяни Гетьман, керівника проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», одна із причин — зниження споживання соків в Україні загалом (а яблучний сік входить до складу багатьох інших фруктових та овочевих соків).
Це великою мірою пов’язано з низькими доходами населення. Але, швидше за все, головна причина — розчарування споживачів, які раніше вважали соки джерелом здоров’я. Виробники скаржаться на численні публікації й різні дослідження, що свідчать про низький рівень корисності цього продукту. Але, здається, винуватити підприємствам, де навчилися робити соки з концентратів і смакових добавок, потрібно насамперед себе. Адже попит на свіжовичавлені соки і соки прямого розливу, незважаючи на їхню вищу вартість, зростає. Нинішнього року у виробників, через високий урожай яблук і нижчі ціни на сировину, з’явилась реальна можливість виправитися й повернути собі споживача.