Високий ступінь зараженості амброзією вже найближчим часом може стати серйозною перешкодою для експорту українського зерна. Про це під час круглого стола «Експорт зерна через порти України», організованого в Одесі інформаційним агентством «АПК-Інформ» заявив завідувач відділу Держінспекції карантину рослин Вадим Чайковський. Він, зокрема зазначив, що за вісім місяців нинішнього року карантинні служби України отримали претензії до фітосанітарного стану зернових вантажів з боку В’єтнаму, Росії та Білорусі.
«І якщо претензії в’єтнамської сторони стосувалися підвищеного вмісту в зерні живого довгоносика, що, зрештою, можна визнати «робочим моментом», то до сигналів від наших російських і білоруських колег слід ставитися досить серйозно, оскільки в цих випадках ішлося про перевищення припустимого вмісту в зерні амброзії», — сказав чиновник.
За його словами, такі випадки повинні аналізуватися дуже ретельно, адже з 2013 року в більшості країн об’єднаної Європи істотно посилюються вимоги із припустимого вмісту амброзії в імпортованому зерні. Зважаючи на те, що, за даними Держкарантинінспекції, площа заражених амброзією сільгоспземель в Україні становить близько 3,5—4 мільйонів гектарів, це серйозна загроза і для внутрішнього ринку, і для експорту.
В. Чайковський підкреслив, що в багатьох державах існує практика: якщо в партіях зерна з якоїсь держави неодноразово виявляють зараженість амброзією, то на експорт звідти зазначеної продукції накладається вето.