Кому конкретно дісталося майже 80 тисяч гривень коштів, передбачених селянам Вінниччини як дотація за здане молоко, нині з’ясовують правоохоронці краю. Уже встановлено, що за здавачів молока підробляли підписи. На папері зазначено, що гроші вони отримали, а насправді...
Про те, як міліції вдалося викрити схему привласнення «молочних» грошей, розповіла керівник сектору зв’язків із громадськістю УМВС України у Вінницькій області підполковник міліції Анна Олійник. «Закупівельні ціни на молоко час від часу змінюються, до того ж виплачують їх не тоді, коли здається молоко, а пізніше, в такій ситуації селян легко заплутати в розрахунках, — каже Анна Олійник. — Під час перевірки однієї із скарг на молокозаводі показали відомості, де зазначалося, що із здавачами молока підприємство розрахувалося сповна. Ось тільки деякі суми не збігалися з тими, про які йшлося у скарзі».
Саме на цей факт звернули увагу працівники Державної служби боротьби з економічними злочинами, які перевіряли скаргу. Після детальної перевірки встановлено факт підроблення підписів селян. Отже, здавачам молока підприємство недоплатило дотаційних коштів, виділених державою, на загальну суму 60 тисяч гривень.
— Таку само перевірку слідчі провели на ще одному молокопереробному підприємстві, — каже Анна Олійник. — Там теж застосували аналогічну схему обдурювання здавачів молока. Тільки сума виявилася менша — підприємство недоплатило дотацій на 17 тисяч гривень.
Щоб привласнити дотаційну готівку, треба було вчинити ще одну фінансову оборудку. Слідчі встановили факти підробки не тільки підписів, а й видаткових касових ордерів на отримання із заводських кас дотаційних грошей.
— Таку схему неможливо було застосувати без змови із заготівельниками молока, — каже Анна Олійник. — Деякі з них під різними приводами не давали людям відомостей на виплату грошей, пізніше підробляли підписи.
За фактом підроблення документів порушено кримінальні справи за статтями Кримінального кодексу «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». За такі дії передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі від трьох до восьми років.
Вінницька область.