Центральна виборча комісія внесла окремі доповнення до Порядку тимчасової зміни місця голосування громадянина без переміни його виборчої адреси, затвердженого постановою ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893. Зокрема, встановлено, що орган ведення Державного реєстру виборців може змінити місце голосування на іншу звичайну виборчу дільницю в межах одномандатного виборчого округу, до якого такий громадянин належить на підставі відомостей реєстру про його виборчу адресу.
Комісія також скасувала реєстрацію кандидатів у народні депутати В. М. Титаренка та В. А. Павлика, які балотуються в одномандатних виборчих округах № 92 та 216 відповідно у порядку самовисування, у зв’язку з поданими ними заявами.
Крім того, під час засідання зареєстровано шість уповноважених осіб політичної партії Українська Національна Асамблея та вісім — Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна» в одномандатних виборчих округах. Також зареєстровано довірених осіб кандидатів у народні депутати в одномандатних виборчих округах у семи регіонах України.
Без розгляду по суті ЦВК залишила скаргу кандидата у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 143 С. С. Загорюка про визнання протиправними дій кандидата цього ж округу В. Р. Боделана щодо виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації, оскільки вона подана з порушенням строків оскарження. Разом із тим, за результатами розгляду з власної ініціативи фактів, викладених у скарзі, комісія встановила відсутність у діях В. Р. Боделана порушення виборчого законодавства. Також зазначену скаргу з доданими до неї матеріалами та письмовими поясненнями кандидата у народні депутати В. Р. Боделана надіслано до Міністерства внутрішніх справ для проведення перевірки викладених обставин та реагування відповідно до законів України.
Без розгляду по суті ЦВК залишила й скаргу кандидата у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі В. А. Бумажного про визнання протиправними дій кандидата у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 82 О. І. Дудки щодо розміщення агітаційних матеріалів, оскільки її подано з порушенням строків оскарження.
Під час засідання ЦВК розглянула також низку скарг кандидатів у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 212, у яких суб’єкти звернення просять визнати бездіяльність окружної виборчої комісії, винести рішення про дострокове припинення її повноважень та затвердити новий склад. Розглянувши скарги та додані до них документи, Центральна виборча комісія не встановила фактів допущення бездіяльності, у зв’язку з цим відмовила у задоволенні зазначених скарг.
Також у режимі засідання Центрвиборчком розглянув низку звернень та заяв, які містять інформацію щодо порушень законодавства про вибори народних депутатів, що мали місце до початку та під час виборчого процесу, а саме: з Генеральної прокуратури звернення Посла Сполучених Штатів Америки в Україні Джона Ф. Теффта, з прокуратури Шевченківського району міста Києва заяви В. Ф. Гладчука та Ю. А. Фурмана, з прокуратури Закарпатської області звернення І. В. Бринзяника. Після відповідного обговорення, як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, вирішено звернення Джона Ф. Теффта повернути, а інші заяви та звернення з доданими до них матеріалами надіслати до Генеральної прокуратури для перевірки зазначених у них фактів та вжиття заходів прокурорського реагування. Адже проведення перевірки викладених у них відомостей виходить за межі повноважень ЦВК.
Окремою постановою внесено зміни до складу деяких окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів, утворених відповідно до постанови ЦВК від 26 серпня 2012 року № 604 «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року». Крім того, окремі зміни внесено до складу Вугледарської міської виборчої комісії Донецької області, сформованої відповідно до постанови ЦВК від 15 вересня 2010 року №355.
Подали підроблені документи
Акт про правопорушення, допущені представниками одразу п’яти політичних партій, передали до правоохоронних органів з окружної виборчої комісії №13, до складу якої входить п’ять районів Вінницької області.
Як йдеться у повідомленні, представники п’яти політичних партій надали документи щодо своїх кандидатів до виборчих комісій з очевидними ознаками підробки окремих із них. Крім того, в ОВК їх передали за три години до завершення встановленого терміну. У комісії припускають, що таку тактику застосували для того, щоб не залишилося часу для їх перевірки.
— У п’яти папках на виборчих дільницях Калинівського району під час перевірки виявили декілька копій паспортів з однаковими фотографіями, а також одними й тими ж номерами документів, — кажуть в окружній комісії, що знаходиться в райцентрі Калинівка. — А ось прізвища в них були різні.
В комісії висловлюють подив, що до фальсифікації документів вдалися навіть представники деяких відомих політичних сил. З приводу виявлених порушень складено акт, документ передано для перевірки до правоохоронних органів.
Віктор СКРИПНИК.
Рекламі кандидатів — бій
Схоже, такий девіз найповніше характеризує динаміку передвиборної боротьби в Севастополі. Кілька днів тому на плакаті одного з кандидатів політично активні громадяни фарбою з балончика домалювали схематичне зображення чоловічих геніталій. Інший кандидат викликав у своїх опонентів ще різкішу реакцію: рекламну конструкцію з портретом і закликами просто знищили. Зник не лише плакат, а й сама площина білборда. Тепер на одному з пожвавлених проспектів міста виборці бачать лише зяючий порожнечею кістяк звареної з металевих кутиків конструкції.
Як стверджують у штабі потерпілого кандидата, тільки за одну ніч невідомими було знищено його рекламу на чотирнадцяти білбордах.
Микола МАГДИЧ.