Державний бюджет на 2013 рік буде ухвалений парламентом нинішньої каденції у терміни, передбачені законодавством. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів у Житомирі, повідомляє прес-служба Верховної Ради. Він нагадав, що парламент працюватиме, зокрема, два пленарних тижні в листопаді, і висловив переконання, що державний бюджет буде ухвалено в цей період.
«Я стою на тому, що до першого грудня цього року бюджет буде прийнято, — сказав він. — Я сподіваюсь і вірю, що це буде бюджет розвитку, що він буде кращий, ніж той проект, який я повернув до Кабінету Міністрів».
Щодо законопроекту про внесення змін до Конституції України, то глава парламенту наголосив: це має бути цілісний, комплексний документ, який дістане підтримку суспільства. При цьому він зазначив, що вносити зміни до Основного Закону має парламент наступного скликання. В. Литвин також нагадав, що «є ряд позицій, які потребують або безумовного виконання, або винесення на всенародний референдум». Це стосується внесення змін до розділів, у яких йдеться про права і свободи людини та громадянина у частині, зокрема, безоплатної і доступної освіти та медицини.
Законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції, яким пропонується розширити повноваження Рахункової палати, В. Литвин назвав «очевидною необхідністю», зокрема, зважаючи на практику зарубіжних країн. «Рахункова палата має бути органом народного контролю, оскільки її формує Верховна Рада, і вона має бути такою за своєю сутністю і змістом своєї роботи», — вважає В. Литвин.
Керівник парламенту також висловився за те, що в Україні має бути єдиний орган фінансового контролю. Він пояснив, що нині є багато контролюючих структур, які дублюють одна одну, а головне — результати їх перевірок далеко не завжди реалізуються. Десятки рішень Рахункової палати не виконуються, незважаючи на те, що в них йдеться про зловживання при використанні бюджетних коштів. На думку В. Литвина, необхідно закріпити на законодавчому рівні, що рішення і рекомендації Рахункової палати обов’язкові для виконання.
Коментуючи рішення щодо виплати державою трьох мільярдів гривень боргу «Єдиних енергетичних систем», Голова Верховної Ради заявив, що держава не повинна розраховуватися за діяльність приватних господарюючих суб’єктів. «Я б дуже не хотів, щоб ми були змушені віддавати такі борги», — сказав В. Литвин. На його погляд, у будь-якому разі кошти у сумі три мільярди гривень треба буде передбачити в бюджеті держави, який ухвалюється в парламенті, «а таке рішення через Верховну Раду України не може бути проведене». Глава парламенту висловив сподівання, що інші інституції, які розглядатимуть цю справу, підійдуть до неї з урахуванням законів України. «Очевидно, треба довести, чи є лист свідченням державної гарантії, яким борг ЄЕСУ перекладається на державу», — сказав В. Литвин.