Херсонці особливо люблять свій День міста за те, що він завжди неповторний — організатори свята придумують щось нове та оригінальне. 

Цьогорічний День міста, який відзначали минулими вихідними — 15—16 вересня, — виявився... трішки хуліганським. Пам’ятник одному із засновників Херсона — князю Григорію Потьомкіну — організатори вирядили в безкозирку та гюйс, та й сам міський голова Володимир Сальдо вітав городян, невимушено красуючись у флотському головному уборі. На клумбах набережної за ніч виросла... капуста, а сама набережна вкрилася чотирнадцятьма квітковими килимами з композиціями на теми історії Херсона та південної природи. Публіка влаштувала справжнє паломництво до живих килимів, однак головною родзинкою свята була можливість викарбувати собі монету або викувати підкову на щастя. До карбувальників миттю вишикувалася довжелезна черга, і навіть витончені херсонські красуні щосили намагалися підняти важкий молот, щоб одним влучним ударом по штампу викарбувати собі трішечки щастя.
А ось депутати міськради вважали, що щастя — це коли у тебе багато вірних друзів. До 234-річчя заснування Херсона тут приурочили відразу дві знаменні події — підписання договору про побратимство з російським Смоленськом і святкування півстолітнього ювілею побратимських відносин з болгарським містом Шумен. Міський голова Херсона Володимир Сальдо та мер Шумена Красимір Костов відзначили знаменну дату закладкою біля кінотеатру «Шумен» капсули із закликом до нащадків зберігати дружбу міст, написаним українською та болгарською мовами. Згодом на цьому місці збираються звести пам’ятний знак.
У цілому можна сказати, що святкування Дня міста в Херсоні велося на землі, в повітрі й на воді. На Дніпрі розгорнулася вітрильна регата, у якій брали участь навіть юні яхтсмени, а над містом злетіли барвисті повітряні кулі — взяти участь у повітроплавальній фієсті «Феєрія в небі Таврії» прибули команди досвідчених аеронавтів з Києва, Дніпропетровська та Литви. Залпи салюту сповістили про закінчення урочистостей, але приємним нагадуванням про свято залишаться живі квіти, що прикрасили площі та парки. До 234-річчя муніципальна влада не поскупилася і асигнувала з бюджету понад півмільйона гривень, на які в обласному центрі висадили понад сімдесят тисяч троянд, чорнобривців, петуній та цинерарій, немов подарувавши місту один величезний святковий букет.
Фото автора.
Викарбувати монету на щастя хотілося кожному.
Квітковий килим на міській набережній.
Міський голова Володимир Сальдо та засновник Херсона князь Григорій Потьомкін до свята надягли однакові безкозирки.