Оборудки із землею стали  найскандальнішим бізнесом 
Начальника відділу міськвиконкому курортного міста Генічеська затримано разом з посередником під час  отримання хабара. Цей посередник — 43-літній безробітний — прийшов до кафе-бару неподалік міського пляжу й приголомшив його власника новиною: за порушення законності під час приватизації земельної ділянки під розважальний заклад муніципальна влада має намір анулювати виданий йому Державний акт на землю. Щоб цього не сталося, послужливий посередник запропонував зам’яти справу за десять тисяч гривень, які й повинні були піти начальникові відділу.
Однак хазяїн кафе був впевнений, що приватизував землю за законом, і звернувся в Державну службу боротьби з економічною злочинністю УМВС Херсонщини із заявою про вимагання. Там йому дали мічені гроші — їх при зустрічі в його ж закладі бізнесмен і передав спільникам. Дочекавшись, поки задоволені учасники корупційної операції поділили мічені гроші (чиновникові перепало сім тисяч гривень, а посередникові — три), оперативники затримали спільників. Зараз прокуратура порушила кримінальну справу, а міліція збирається клопотатися перед судом про арешт обох її фігурантів.
Співробітники правоохоронних органів кажуть, що зловживання, пов’язані із земельним дерибаном, на чорноморському й азовському узбережжях Херсонщини таке само поширене  явище, як і в сусідньому Криму, — сотка землі біля моря може коштувати від десяти тисяч доларів і вище, і тих, хто бажає нажитися на її продажу вистачає. Зокрема, міліція вже розслідує п’ять кримінальних справ за фактами прихватизації землі на узбережжі, підозрюваними у яких проходять одразу п’ятеро колишніх держслужбовців Скадовської райдержадміністрації й тутешнього відділу земельних ресурсів. Днями у Чаплинському районі області також затримано суддю районного суду, який одержав від підприємця хабар у розмірі 110 тисяч гривень за визнання незаконними договорів оренди землі з 28 власниками паїв — бізнесмен сподівався заощадити набагато більшу суму на розрахунках із селянами. В управлінні МВС Херсонщини підсумовують: тільки нинішнього року міліція області відкрила 32 кримінальні справі, пов’язані з порушеннями земельного законодавства місцевими чиновниками та підприємцями.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.