Вартові порядку продовжують катувати людей. Цього разу в Сухівському суді Львова розпочався процес над співробітниками Державної служби охорони (ДСО), які жорстоко побили двох місцевих жителів. Завдаючи ударів кулаками та кийками, вони були переконані, що діють у рамках закону.

Нагадаємо, що інцидент трапився в кінці квітня. Тоді двоє чоловіків прийшли в піцерію попити пива. До закриття закладу залишалося півгодини. Щоб випровадити клієнтів, бармен викликав працівників ДСО. В результаті конфлікту чоловіки потрапили у лікарню зі струсом мозку та численними забоями. Нині міліціонерам світить до 8 років позбавлення волі.

Однак побиття відвідувачів львівської піцерії правоохоронцями — лише один із епізодів їх буденної служби. Жахливий випадок трапився на Тернопільщині. Там слідчі так допитували чоловіка, що той, не витримавши тортур, вистрибнув із вікна третього поверху. Через декілька днів він помер від отриманих травм. 

Схожий інцидент мав місце й на Хмельниччині. В селі Губча працівники міліції забрали з дому місцевого жителя М. В. до РУВС. А вже наступного дня його тіло з ознаками насильницької смерті знайшли у рівчаку, пишуть деякі ЗМІ. Рідні загиблого стверджують: чоловіка вбили правоохоронці. Мовляв, у нього було зламано 8 ребер, ушкоджені селезінка, хребет, а на тілі — сліди від електрошокера. І це лише ті випадки, які набули широкого розголосу. А скільки такого щодня відбувається по всій країні?

І справді, застосуванням сили міліціонерами у нас уже нікого не здивуєш. Ці факти навіть перестали спростовувати в МВС. Лише за півроку відомство за зверненнями громадян провело понад 260 перевірок. Принаймні про це написав у своєму особистому блозі міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. «Більшість повідомлень, які надходять, — це скарги на дії працівників міліції. Деякі з громадян використовують цю можливість як останню надію та просять допомоги у вирішенні своїх проблем», — пише міністр.

Тоді чому в українську міліцію потрапляють люди, які із задоволенням демонструють свою силу? Хто йде нині працювати в органи внутрішніх справ? На жаль, на перше запитання керівники МВС відповісти не можуть. На друге відказують дуже чітко: кандидатами на службу в міліцію можуть бути громадяни України віком від 18 до 30 років, які мають повну середню освіту, пройшли службу у Збройних Силах та не мають судимостей. Крім того, всі вони проходять медичне обстеження за місцем проживання, медичну комісію у відомчих медичних закладах МВС, здають заліки з фізичної підготовки та проходять психологічне обстеження.

— Правоохоронці били, б’ють і битимуть. Поки служба у МВС не стане престижною роботою, на яку відбиратимуть за конкурсом, а не радо прийматимуть будь-кого, конфліктів не поменшає. Нині на роботу в міліцію потрапляють ті, хто тікає з села, не має ні освіти, ні зв’язків. Усі вони йдуть на посаду інспектора патрульно-постової служби — ППС. Просто уявіть собі молодика з села, який після кількох тижнів у школі міліції одягнув форму та причепив на пояс кийка, — коментує ситуацію правозахисник Олег Веремієнко. — Звідси і беруться безпідставна перевірка документів та особистих речей, а також побиття і катування людей.

За словами О. Веремієнка, левова частка фактів побиття в міліції — справа рук оперативників та слідчих, які намагаються розкрити злочини. Адже їхня робота оцінюється саме за показниками розкриття. «Так буде доти, доки у нашому законодавстві зізнання вважатиметься «царицею доказів», — підсумував правозахисник.

За даними Харківської правозахисної групи, в Україні кожні 40 секунд у міліцейських підрозділах катують людей. Минулого року, за даними правозахисних організацій, від катувань і знущань міліціонерів постраждали близько 800 тисяч громадян України.

P. S. Коли верстався номер, стало відомо, що слідчим Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури порушено кримінальну справу стосовно трьох колишніх працівників одного з районних відділів міліції Запорізької області. Про це повідомили у прес-службі ГПУ.

Вартові порядку у вересні 2004 року, застосувавши до громадянина М. Д. тортури, фізичне насильство та психологічний тиск, змусили його зізнатися у вбивстві та зґвалтуванні дівчини, до яких він був непричетний. Унаслідок таких неправомірних дій працівників міліції громадянина М. Д. було незаконно засуджено до 13 років позбавлення волі. Колишніх правоохоронців затримано. Слідство у справі триває.