Публікації про корупцію, розміщені у номерах «Голосу України» за 26 липня та 11 серпня цього року, наробили в Сумах чимало шуму. Найболісніше на них відреагувала податкова служба: вона категорично не погодилась із тим, що була названа серед лідерів корумпованості.

Проблему корупції на Сумщині вирішив дослідити обласний фонд підтримки підприємництва на чолі з Владиславом Котляром. Він розповсюдив понад 300 анкет серед підприємців, щоб вони поділилися своїм баченням ситуації. Результати анонімного анкетування було оголошено на засіданні обласного прес-клубу і розтиражовано ЗМІ. Але податківці звернули увагу лише на публікації «Голосу України», що для нас, звичайно ж, приємно.

Після цього у Державній податковій інспекції міста Суми відбулась прес-конференція, в якій взяли участь виконувач обов’язків начальника цієї структури Ірина Карайон, начальник відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Сумській області Віталій Костюк та керівник фонду підтримки підприємництва Владислав Котляр.

Цього разу В. Котляр одразу наголосив, що не оприлюднюватиме результатів перманентного анонімного анкетування, бо вони відносні. На новому етапі дослідження податкова служба вже не є лідером із корумпованості. Але на наполегливі розпитування журналістів, хто ж вийшов у лідери — можливо, Пенсійний фонд, пожежники, санепідемслужба чи якийсь інший державний орган, що перевіряє і контролює підприємців, —    В. Котляр так і не відповів. А коли у нього запитали, навіщо було проводити опитування, якщо замовчуються його результати, він пояснив: «Щоб сумчани могли висловитися відкрито, не боячись».

Керівники податкових органів відзвітували перед журналістами про роботу, виконану з метою викорінення корупції зсередини. Зокрема, як повідомив начальник відділу внутрішньої безпеки ДПС області В. Костюк, лише протягом 2012 року у лавах податківців регіону було виявлено 9 злочинів і порушено кримінальну справу за фактом хабарництва. Після цього дуже важко втриматися від запитання: якщо «нелідер» має такий вагомий «послужний список», то який же він у лідера із корумпованості?

Сумська область.