З травня по серпень на території міста Маріуполя було зареєстровано кілька фактів шахрайських дій. Потерпілими ставали виключно юнаки віком від 14 до 17 років. Оперативникам вдалося встановити, що підозрюваний вже залишив Маріуполь. Однак згодом вартові порядку отримали інформацію про те, що злодія затримано запорізькими колегами.
Як зазначив заступник начальника відділу карного розшуку Жовтневого РВ Дмитро Середа, раніше засуджений безробітний уродженець Житомирської області діяв за відпрацьованою схемою. Потенційних жертв обирав серед випадкових перехожих, здебільшого працював з підлітками. Свій вибір чоловік пояснює тим, що хлопці більш довірливі й не ставлять зайвих питань. Він представлявся співробітником органів внутрішніх справ, показував обкладинку для службового посвідчення, яку можна придбати в будь-якому книжковому магазині або кіоску. А всередині замість документа була візитна картка. Шахрай розповідав юнакам, що в цьому районі було скоєно резонансний злочин, а хлопці за зовнішніми ознаками схожі на підозрюваного. Чоловік забирав у дітей мобільні телефони нібито для перевірки ІMEІ, а самих парубків просив пройти до патрульної машини з потерпілими, яка нібито стоїть неподалік. Поки підлітки виконували вимоги псевдоправоохоронця, шахрай встигав зникнути. Вкрадене зловмисник збував на ринках особам, які займаються реалізацією мобільних телефонів.
Дії псевдоміліціонера підпадають під ч. 2 ст. 190 КК України «Шахрайство», за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.
Прес-служба Маріупольського МУ ГУМВС України в Донецькій області.