Керівники Чопського прикордонного загону звернулися з листом до мешканців Закарпаття як до своїх щирих друзів. Виклали в ньому суть однієї з найбільших небезпек, які несуть нашому суспільству нелегальні мігранти, що правдами і неправдами рвуться зі сходу і півдня Азії і півночі Африки до омріяної Західної Європи. 
Як ідеться в посланні: «Незаконні мігранти, яких затримано на кордонах України, та ті, які й досі нелегально перебувають на її території, несуть із собою цілу низку економічних та соціальних проблем: незаконний обіг наркотичних та психотропних речовин, хвороби, які для України є рідкісними, зростання злочинності... Звичайно, чопських прикордонників тішить той факт, що кожен десятий нелегал, який у 2012 році не зміг реалізувати свою мрію про ЄС, був затриманий за інформацією законослухняних, небайдужих та просто дружніх місцевих жителів. А це, небагато-немало, — понад 30 осіб!
Та, на жаль, не всі усвідомлюють цю небезпеку. Констатуємо, що і надалі мають місце випадки, коли окремі наші співвітчизники стають на шлях потурання незаконній міграції.
За 8 місяців 2012 року органом дізнання Чопського прикордонного загону порушено 12 кримінальних справ за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, що більш ніж удвічі перевищує результати аналогічного торішнього періоду».
Прикордонники також попереджають, що згідно зі статтею 332 ККУ організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, в тому числі, й надання їм засобів або усунення перешкод, карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з конфіскацією транспортних чи інших засобів вчинення злочину. Якщо ці ж дії вчинено повторно або за попередньою змовою групи осіб, то караються позбавленням волі від 3 до 7 років з тією ж конфіскацією.