Нинішня робота Верховної Ради забезпечує неперервність влади, як того вимагає Конституція України. На цьому наголосив глава парламенту Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада». Він, зокрема, пояснив, що Верховна Рада за свою каденцію повинна провести 10 сесій, а зараз триває 11-та сесія. «Фактично Верховна Рада України шостого скликання свої повноваження завершила, але відповідно до Конституції діє принцип неперервності влади, як і інституту Президента, й вона повинна допрацювати до другої декади грудня, коли розпочне засідання новообрана Верховна Рада», — сказав В. Литвин.

На думку В. Литвина, сьогодні треба прийняти лише ті рішення, які пропонують Президент України й уряд, оскільки «вони відповідають за економічні, соціальні процеси в Україні». «Якщо вони пропонують прийняти ті чи інші рішення — треба їх прийняти, а вже потім критикувати за стан справ у країні», — зазначив він.

Водночас В. Литвин наголосив на необхідності «утриматися від натиску популізму», на який «сьогодні є велика затребуваність». Він підкреслив, що на нинішньому етапі «важливо забезпечити виконання вже прийнятих рішень, у першу чергу — у соціальній царині, бо прийняття нових популістських рішень може обернутися розвалом країни».

Серед причин, які спонукали керівника парламенту запропонувати чинний режим роботи у пленарні тижні — з одним днем для прийняття рішень у сесійній залі, В. Литвин назвав і неприпустимість перетворення трибуни Верховної Ради України на майданчик передвиборної агітації, бо суб’єктами виборчого процесу сьогодні є 87 партій, а у парламенті представлені лише 15 із них. «Тому я запропонував Верховній Раді працювати у такому режимі, коли прийматимуться конче потрібні рішення, а в інші дні парламентарії працюватимуть у фракціях і комітетах», — сказав В. Литвин, пояснивши, що відсутні на засіданнях Верховної Ради і комітетів народні депутати, згідно з рішенням Голови Верховної Ради, не табелюються і, відповідно, їм не нараховується заробітна плата. «Це суттєва економія фонду зарплати. Та хоча мене і критикують за такі методи, ще ніхто не оскаржував запропонований мною порядок», — зазначив В. Литвин.

Також Голова Верховної Ради зазначив, що повернення проекту держбюджету до Кабінету Міністрів треба сприймати як об’єктивну даність, і він вдячний представникам фракцій і профільного комітету, які підтримали таке рішення керівника парламенту. Він зауважив, що таке рішення було продиктоване і тим, що нині, в умовах передвиборної кампанії, парламент не може прийняти щодо цього документа об’єктивні відповідальні рішення.

Керівник парламенту нагадав, що запропонований проект фінансового кошторису наступного року не враховував основних напрямків Бюджетної резолюції, прийнятої Верховною Радою, не були враховані і позиції, зафіксовані у щорічному Посланні Президента до Верховної Ради і українського народу. «Вони є обов’язковими відповідно до закону про програмні документи», — сказав він.

За словами В. Литвина, важливо було б отримати інформацію про засади грошово-кредитної політики на наступний рік і програму соціально-економічного розвитку держави, інформацію про хід виконання бюджету в нинішньому році, «щоб можна було мати реальну, повну картину — наскільки об’єктивними є показники, запропоновані органами влади». «Цього не було», — констатував В. Литвин, зазначивши, що неприпустимими були й пропозиції, і посилання на ще не ухвалені документи та норми, які скасовували чи призупиняли дію чинних законів.

В. Литвин наголосив, що проект бюджету мав ряд позицій, «виграшних перед виборами для влади, зокрема, в частині соціальних виплат: збільшення заробітних плат медикам, підвищення пенсій для всіх категорій пенсіонерів, в тому числі і військових».

На запитання: «Хто ж ухвалюватиме бюджет наступного року?», В. Литвин відповів, що згідно з Конституцією, бюджет треба прийняти до 1 грудня 2012 року, «а отже, висновок очевидний: це повинна зробити нинішня Верховна Рада, все інше — це політичні ігрища, особливо людей, які не хочуть брати на себе відповідальність».

Прес-служба Верховної Ради.