Якщо влада не скасує законопроект про так званий наклеп, то варто ввести кримінальну відповідальність за нього для високопосадовців, а не громадян і журналістів. Таку точку зору висловив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, відповідаючи на запитання журналістів і студентів із різних регіонів України, під час запису програми «Онлайн-кампус виборців», повідомляє його прес-служба.

На переконання політика, є два шляхи, як не допустити фактичної заборони на професію для журналістів. Перший, за словами М. Томенка, — революційний, але правильний: скасувати результати голосування в першому читанні й зупинити дискусію. Другий — реалістичний. Бо на сьогодні очевидно, що у парламентської більшості немає готовності скасовувати законопроект. Це, зауважив депутат, означає, що при підготовці цього проекту до другого читання необхідно зняти всі загрози і проблеми, які в ньому містяться.

Зокрема, М. Томенко повідомив, що вніс пропозиції до другого читання проекту закону щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини. Згідно з якими «наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки» для журналістів залишається у площині правопорушення, що карається адміністративно: відповідним штрафом до засобів масової інформації та спростуванням.