Під час позачергового засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів «Відкрита розмова» медійники закликали народних депутатів зняти з розгляду парламенту законопроект народного депутата від Партії регіонів Віталія Журавського №11013, який передбачає запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Однак автор законопроекту заявив, що не збирається відкликати його.

Засідання «Відкритої розмови» було екстрено скликане керівником робочої групи, прес-секретарем Президента України Дарією Чепак, оскільки ухвалення законопроекту про наклеп викликало широкий резонанс і хвилю критики не лише в українському суспільстві, а й серед світової спільноти — із різкими заявами виступили представники міжнародних структур, у тому числі й Ради Європи, ОБСЄ, ЄС. Відкриваючи засідання, Д. Чепак наголосила, що Президент України Віктор Янукович неодноразово звертав увагу на потребу сповідувати принципи свободи слова та демократії, й запропонувала висловитися усім бажаючим. Присутній на зібранні Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко також не схвалив законодавчу ініціативу свого колеги по фракції Партії регіонів: «Чи цей закон стимулює розвиток свободи слова? Чи він на часі? Чи сприятиме ухвалення цього закону оцінкам виборів як демократичних? — звернувся він до В. Журавського. — Аналогічні законодавчі ініціативи несуть загрозу українській демократії через те, що, придушуючи свободу слова, завтра ми будемо придушувати політичну конкуренцію, а після цього не зможемо говорити про розвиток громадянського суспільства та демократію як таку».

Натомість Віталій Журавський пояснює свою законодавчу ініціативу світовим досвідом — у деяких європейських країнах, зокрема, Німеччині та Австрії, передбачено кримінальну відповідальність за наклеп, щоправда, жодного судового рішення із посиланням на ці норми закону стосовно журналістів там винесено не було. А в нашій країні через дії деяких журналістів депутат вбачає навіть загрозу... виникнення самосудів: «Якщо не встановити кримінальну відповідальність за наклеп, люди, виходячи з реалій України, будуть вдаватися до самосуду». Водночас політик наголосив, що цей законопроект — його власна ініціатива, яка не узгоджена ані з Партією регіонів, ані з адміністрацією Президента, ані з главою держави.

Ю. Мірошниченко запропонував під час розгляду законопроекту в другому читанні внести до нього суттєві поправки. Однак журналісти налаштовані категорично: жодних перемовин про поправки, законопроект має бути відкликано й скасовано. Зокрема, виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації» Вікторія Сюмар висловила здивування, що законопроект виник напередодні парламентських виборів:  «Поява наклепу у Кримінальному кодексі — це повернення до найгірших традицій практики цензури». 

«Пересічний громадянин України, не тільки журналіст, практично стає беззахисним проти того, хто має вплив на суди чи має гроші», — вважає головний редактор «Телекритики» Наталія Лігачова. Президент Асоціації медіа-юристів Тетяна Катюжинська запропонувала направити законопроект В. Журавського на експертизу Генеральному Директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права на предмет відповідності цього документа стандартам Ради Європи.

Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко і члени робочої групи Денис Іванеско, Вікторія Сюмар.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.