До кінця нинішнього року у Рівному буде перинатальний центр. Це у серпні на прес-конференції ЗМІ пообіцяв голова Рівненської ОДА Василь Берташ. Щоб дотримати слова і освоїти кошти, виділені державою під цей дуже актуальний для Рівненщини (область серед лідерів за народжуваністю в Україні) об’єкт, роботу тут організували у дві зміни.
— Доки сприяє погода, плануємо завершити зовнішні роботи, — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак (на знімку). — На об’єкті задіяли майже півтисячі будівельників. Вони працюють одночасно на двох корпусах: надбудовують два поверхи акушерського та зводять новий гінекологічний.
Нагадаю, що новий перинатальний облаштовують на базі вже існуючого в зручному місці — у центрі Рівного. Старий, хоч і працював ефективно, але був «затісним» для великої кількості породіль (щороку приймали понад 18 тисяч пологів), а також не відповідав сучасним вимогам. Будівництво нового центру планувалось на 2013 рік, однак область за кілька місяців зуміла створити стартовий майданчик для будівництва нового вже нинішнього року. Тож держава відкрила фінансування перинатального центру у Рівному. Він обійдеться у 64,3 мільйона гривень. Залучатимуть також кошти з обласного бюджету та спонсорів. Якщо нинішній перинатальний розміщувався на 3 600 квадратних метрах, то новий займатиме 8 560.
— Як тільки будівельники підготують площі для високотехнологічного оснащення, паралельно працюватимуть і субпідрядні організації, — розповідає Володимир Новак про перебіг робіт на об’єкті. — Вони монтуватимуть вентиляційне обладнання, готуватимуть чисті приміщення та облаштовуватимуть кисневе постачання. Це інноваційні технології. Втім, область уже має досвід у цьому — їх апробовували під час будівництва обласного онкодиспансеру.
Рівне.