ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 13 та 15 вересня 2012 року надійшли заяви разом з доданими до них матеріалами кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Куташева Ігоря Вікторовича та Гладчука Вадима Федоровича з повідомленням про встановлення судом факту використання інших коштів, крім коштів виборчого фонду, при фінансуванні передвиборної агітації, а також щодо порушення обмежень проведення передвиборчої агітації, передбачених Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон), кандидатом у народні депутати України в цьому ж окрузі Левченком Юрієм Володимировичем.
У заявах суб'єкти звернень просять Центральну виборчу комісію прийняти рішення про оголошення попередження кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому округу 223 Левченку Юрію Володимировичу та оприлюднити таке попередження у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії. 
Розглянувши заяви та додані до них матеріали, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2012 року № 233 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих політичною партією Всеукраїнське об'єднання "Свобода" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Левченка Юрія Володимировича.
Згідно з частиною першою статті 70 Закону кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.
Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах. Використання власних коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється (частина шоста статті 68 Закону).
Частиною тринадцятою статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.
Рішенням Київського апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2012 року в справі № 2а-12300/12/2670 встановлено, що при безоплатній передачі сертифіката у розмірі 10 тисяч гривень Національній бібліотеці України для дітей кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Левченком Ю.В. проведено передвиборну агітацію з порушенням норм, встановлених частиною тринадцятою статті 74 Закону. Крім того, кандидат у народні депутати України Левченко Ю.В. використав кошти з джерел інших, ніж виборчий фонд, чим порушив частину шосту статті 68 Закону. 
Враховуючи викладене, вказаним рішенням Київського апеляційного адміністративного суду, зокрема, визнано протиправними дії кандидата у народні депутати України Левченка Юрія Володимировича щодо передвиборної агітації за кошти з джерел інших, ніж його виборчий фонд, агітації, яка супроводжувалась наданням виборцям та закладам безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, матеріальних цінностей, а саме: наданням сертифіката на купівлю інтерактивної дошки для Національної бібліотеки України для дітей у розмірі 10000,00 гривень.
Відповідно до частини дев'ятої статті 177 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду апеляційної інстанції є остаточним.
Частиною п'ятою статті 124 Конституції України визначено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.
Згідно з пунктами 3, 5 частини другої статті 61 Закону у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту використання кандидатом у депутати при фінансуванні передвиборної агітації, крім коштів виборчого фонду, інших коштів, а також у разі порушення кандидатом у народні депутати України обмежень щодо проведення передвиборної агітації, йому оголошується попередження.
Рішення про попередження окремому кандидату у народні депутати України приймає Центральна виборча комісія (частина перша статті 61 Закону).
За змістом частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій цієї статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.
Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Левченку Ю.В., висунутому політичною партією Всеукраїнське об'єднання "Свобода", попередження за використання інших коштів, крім коштів виборчого фонду, при фінансуванні передвиборної агітації, а також за порушення визначених Законом обмежень проведення передвиборчої агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.
Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини шостої статті 68, частини тринадцятої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, частиною п'ятою статті 14, частинами п'ятою, шостою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Левченку Юрію Володимировичу попередження за використання інших коштів, крім коштів виборчого фонду, при фінансуванні передвиборної агітації, а також за порушення обмежень проведення передвиборчої агітації, встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України".
2. Копію цієї постанови надати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі
№ 223 Левченку Ю.В., Куташеву І.В., Гладчуку В.Ф.
3. Цю постанову опублікувати в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр", а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Заступник Голови Центральної виборчої комісії Ж. УСЕНКО-ЧОРНА.
від 18 вересня 2012 року
№ 969.