Проект закону «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом», а також продовження дії програми молодіжного житлового будівництва до 2017 року обговорювали вчора під час міжнародного форуму «Молоді — житло, державі — перспективу». Серед учасників — народні депутати, представники уряду, Федерації профспілок, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, Спілки молодіжного житлового комплексу Росії, громадського об’єднання МЖК Мінська.

Зокрема, заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства й регіональної політики Ігор Лисов нагадав, що з 2002 року в нашій країні діє Державна програма забезпечення молоді житлом. Її суть — у придбанні квартири громадянином і державою в співвідношенні 70 відсотків до 30. Програма популярна серед людей, що перебувають на квартирному обліку.

«Сьогодні в бюджеті на її реалізацію закладено двісті мільйонів гривень, але цього недостатньо. Тому ми зробимо все можливе, щоб суму було збільшено до мільярда», — сказав народний депутат.

За його словами, з 2,5 млн. молодих родин в Україні житлом забезпечені тільки 33%. Щоб збільшити кількість таких сімей, необхідно змінити законодавство в сфері будівництва соціального, муніципального та дохідного житла. Тому до розв’язання цих питань потрібно активно залучати місцеві органи  влади, а також державні структури. «Питання забезпечення молодих родин житлом має стати прерогативою не тільки Верховної Ради, а й усіх гілок влади. У наступному році ми активно працюватимемо над вирішенням цієї проблеми», — сказав І. Лисов.

Народний депутат Андрій Пінчук нагадав, що в першому читанні вже прийнято законопроекти «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» (№ 9290) і «Про молодіжну житлово-будівельну кооперацію» (№ 9285). Зокрема, перший документ передбачає державну підтримку для будівництва чи придбання житла. Надаватиметься іпотечне пільгове кредитування. Також у проекті прописано діяльність Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Другий законопроект передбачає створення молодіжних житлово-будівельних кооперативів. «Сподіватимемося на підтримку Кабінету Міністрів і Президента. Але в будь-якому разі зупинятися в розв’язанні цього питання ми не станемо», — наголосив парламентарій.

Нового поштовху реалізації державою соціальної житлової політики, на думку голови правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рісухина, може додати прийняття проекту закону № 9290. Закріплення відповідної програми на рівні закону передбачає різні механізми держпідтримки, також це дасть змогу планувати її щорічно залежно від кількості родин, котрі її потребують.

Цифра

Під час реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом, за словами Л. Рісухина, підтримку в придбанні житла отримали понад 30 тис. молодих родин. Сьогодні держфонд за цією програмою обслуговує 8700 кредитних договорів, кредитний портфель становить 890 млн. грн. Крім того, обслуговуються 8960 договорів часткової компенсації, укладених у 2003—2008 рр.