Після того, як минулого тижня Кабінет Міністрів схвалив проект держбюджету на 2013 рік та подав його до парламенту, а на початку цього тижня Голова Верховної Ради Володимир Литвин повернув його на доопрацювання до уряду, ситуація з ухваленням бюджетного розпису на наступний рік геть заплуталася. 

На думку народного депутата, члена Комітету Верховної Ради з питань бюджету Алли Александровської, яку вона озвучила під час прес-конференції, повернення цього документа назад до Кабміну може свідчити про те, що незадовго до виборів нинішня влада не бажає оприлюднювати всі економічні показники та не хоче публічного звіту про свою діяльність. Тим паче що зараз з’явилися дані Держстату, які дозволяють говорити про нереалістичність закладених до проекту держбюджету показників.

Саме тому прем’єр Микола Азаров під час засідання уряду озвучив лише деякі прогнозні цифри, що не дає змоги комплексно оцінити схвалений урядом проект бюджету-2013, вважає А. Александровська. Попри це, каже вона, темпи зростання промислового виробництва у 2012 році чітко свідчать про сповільнення економіки: якщо на початку року ці темпи становили близько 7 відсотків, то тепер вони впали до 0,2 відсотка. Якщо й далі економіка розвиватиметься так, то про виконання доходної частини бюджету-2012 говорити не доводиться. Адже щоб виконати заплановані показники, впродовж наступних чотирьох місяців року має надходити на третину більше доходів, ніж мало місце за перші вісім місяців. Очевидно, що в умовах спаду промислового виробництва це майже нереально. «Саме тому обговорювати реалістичність озвучених прем’єром Миколою Азаровим цифр ми просто не можемо, бо замість реального документа нам поки що запропонували гарну картинку про стабільність та зростання добробуту», — зазначила народний депутат.

Загалом вона вважає, що відповідь на бюджетне питання суспільство отримає лише після виборів, коли влада зрозуміє, яким буде наступний парламент. Крім того, на думку А. Александровської, якщо потрібно буде ухвалювати поганий бюджет, то за нього може проголосувати ще нинішній склад Верховної Ради, щоб не робити винним наступний. У такому разі фракція Компартії за цей документ не голосуватиме. «Можна ухвалити жорсткий бюджет і пояснити людям, чому, але діяти при цьому чесно. Однак той бюджет, що вимальовується нині, комуністи не підтримуватимуть», — сказала народний депутат.