Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з передвиборною місією Тимчасового Комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами в Україні 28 жовтня 2012 року.
Під час розмови глава парламенту наголосив, що закон про вибори повинні виконувати всі учасники виборчого процесу, а влада має не втручатися у виборчий процес, а створювати належні умови для забезпечення вільного волевиявлення громадян. «Влада повинна показувати приклад, але й усі інші учасники виборчих перегонів теж мають діяти в межах закону», — сказав він.
В. Литвин повідомив про роботу парламенту на останній сесії його нинішньої каденції, зазначивши, що необхідність внесення змін до календарного плану роботи обумовлена виборчою кампанією. В. Литвин пояснив, що використання трибуни Верховної Ради представниками парламентських партій ставить інших учасників перегонів у нерівні умови. «Не можна допустити дискредитації вищого представницького органу», — заявив він.
Аналізуючи перебіг виборчої кампанії, Голова Верховної Ради наголосив, що вона відбувається «достатньо активно» в частині присутності кандидатів у ЗМІ і в зовнішній рекламі. Водночас він зауважив, що деякі виборці ще не визначилися зі своїми політичними уподобаннями, висловивши думку, що люди прийматимуть рішення ближче до дня голосування.
Глава парламенту також висловив думку, що виборче законодавство має залишатися сталим протягом принаймні десяти років. І, можливо, парламент наступного скликання має ухвалити Виборчий кодекс, зміни до якого не повинні вноситися хоча б десять років. В. Литвин нагадав, що прийняття торік закону про вибори народних депутатів 366 голосами було компромісним рішенням. Проте, за його оцінкою, змішана виборча система недостатньо сприяє політичній структуризації суспільства.
Серед недоліків чинного виборчого закону Голова Верховної Ради назвав великі за розміром округи, що ускладнює ефективну роботу депутата з виборцями. На його погляд, депутати, обрані за партійними списками, практично не несуть перед виборцями відповідальності. В. Литвин також назвав завеликим 5-відсотковий виборчий бар’єр, висловивши думку, що для країни в перехідному періоді, якою є Україна, він не має перевищувати 1 відсотка.
Під час зустрічі зі спостерігачами ПАРЄ 
В. Литвин наголосив, що закон про посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини нині не на часі і його не буде ухвалено, оскільки «практично відсутній кордон між наклепом і критикою». За словами керівника парламенту, якщо і приймати такий закон, то у ньому обов’язково має бути позиція про те, що норму щодо посилення відповідальності за наклеп не повинні використовувати як інструмент тиску на ЗМІ політики і державні службовці, які є публічними особами.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
Голова передвиборної місії (група соціалістів) Андреас Гросс.