Справа дійшла до сутичок з міліцією

Кількість мітингів, які вчора проходили під стінами будинку КМДА, в якому в цей час відбувалася сесія міської ради, можна було б заносити до книги рекордів столиці, якби така існувала. Кореспондент «Голосу України» нарахувала шість осередків, активісти яких прийшли висловити своє незадоволення, але бути точною у такому натовпі — важко. Протестували головним чином проти нелегальних забудов та можливого розгляду депутатами міськради проекту рішення щодо реалізації мовного закону в столиці України. Не обійшлося й без сутичок з міліцією. Дехто з захисників Гостинного двору на Подолі, який, як вони побоюються, можуть перетворити на черговий торгово-розважальний центр, намагалися перекрити дорогу автомобілям, що в’їжджали до КМДА з боку вулиці Пушкінської, виставивши на дорозі загорожу у вигляді котів. Однак протрималася «котооблога» недовго. Зрештою, всі протестувальники зосередилися біля центрального входу.

Географія протестів була такою: одразу за вхідними дверима ветерани та їхні прибічники, вишикувавшись у ряд, відстоювали автомобільні кооперативи. Одразу за ними на сходах розташувалися три групи мітингувальників. Справа активісти «Київського віча» вимагали залишити у спокої Гостинний двір на Подолі та припинити скандальні забудови за адресами: вулиця Сагайдачного, 1Б, проспект Правди, 80-82, бульвар Дружби Народів, 19.

Зліва на сходах розташувалися прибічники і противники будівництва на Ревуцького, 7в. За зведення там багатоповерхівки виступають головним чином жертви афери «Еліта-центр», яким у новому домі пообіцяли виділити квартири. Проти — батьки, які водять дітей до дитячого садка №138. Сьогодні ледь не над головами малечі працюють будівельні крани, скаржаться батьки. Вони побоюються, що кран чи вантаж можуть впасти на майданчик чи будівлю садка. Одна з протестувальниць показала припис Державної архітектурної будівельної інспекції про заборону виконання робіт на цьому об’єкті, проте, за її словами, будівельники не зупинилися ні на день. Батьки сподіваються, що Київрада візьметься за це питання, яке, до речі, було заплановане до розгляду, й розв’яже проблему так, щоб і діти безпечно ходили до дитсадка, і постраждалі отримали квартири.
Крім того, з лівого боку, біля ЦУМу, до депутатів намагалися докричатися мешканці Борщагівки. Вони вкотре захищають маленький сквер, який хочуть «перепрофілювати» у багатоповерхівку.
Проте найчисельнішим був мітинг на підтримку української мови. 
Секретар Київради Галина Герега під час брифінгу перед початком засідання підкреслила, що розглядатися будуть виключно господарські питання, які є нагальними на цей час. За її словами, на президії Київради вона озвучила жорстку позицію не включати до порядку денного питання, які не пройшли регламентну процедуру, в тому числі це стосується і проектів рішень про мови. Однак представники багатьох партій та громадських організацій побоювалися, що цей проект можуть внести до порядку денного з голосу й ухвалити. Ті, хто виступають проти запровадження у столиці російської мови як регіональної, розгорнули намети, озброїлися прапорами, плакатами, а також мікрофонами з динаміками й у такий спосіб намагалися достукатися до депутатів. Проте, як з’ясувалося, не лише вони мають звукопідсилювальну апаратуру. Не забули про неї й ветерани з автокооперативів та захисники Києва. В результаті близько десятої ранку над Хрещатиком лунали одразу дві, а часом і три промови, що зливалися в одну незрозумілу какофонію.
Звичайно, така активність киян свідчить передусім про наближення виборів. Водночас, не можна не звернути увагу й на зростаюче незадоволення нелегальним чи напівлегальним будівництвом. Уже нікого не дивує те, що нові цегляні чи бетонні монстри з’являються у паркових зонах, на місці історичних пам’яток, техніка працює над головами дітей. Однак, схоже, чаша терпіння близька до переповнення. Учорашні протести — це сигнал владі, що настав час цю сферу робити прозорою, а не лише прибутковою.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
ПОСТФАКТУМ
 
Гімназію відстояли
 
Нова столична гімназія «Київська Русь» буде з українською мовою навчання і поглибленим вивченням історії та культури інших слов’янських народів. За рішення про створення гімназії на засіданні Київради вчора проголосували 98 депутатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Автор проекту рішення, керівник фракції «БЮТ-Батьківщина» у Київраді Тетяна Меліхова відзначила, що жителі Дарницького району зібрали 1,2 тис. підписів з пропозицією, щоб навчання у цій школі проводилося українською мовою. Будівництво гімназії на сьогодні уже завершується.
Раніше голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявляв, що гімназія «Київська Русь» на лівому березі в Києві буде російськомовною, її побудують за кошти інвесторів, у тому числі російських.