Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів чергову онлайн-конференцію в соціальній мережі «Facebook».
Відповідаючи на запитання, чи наблизять парламентські вибори Україну та життя людей до європейських стандартів, В. Литвин сказав: «Ми станемо європейцями лише тоді, коли станемо українцями. Відповідно, вибори не відіграють тієї ролі, про яку говорите». Стосовно запровадження відеоспостереження на виборах Голова Верховної Ради зауважив, що, ухвалюючи відповідний законопроект, депутати керувалися принципом «обпікшись на молоці, дмухають на холодну воду». «Зрозуміло, що це не панацея від можливих порушень, — вважає він. — Слід розглядати це як застереження від порушень. До цього закону запропоновано зміни з тим, щоб відеозапис відбувався і в процесі встановлення результатів виборів. І ще одне. Реалізація ідеї з відеоспостереженням є результатом недовіри в політичному середовищі».
Коментуючи розвиток подій довкола мовного закону, глава парламенту висловив думку, що введення другої офіційної мови за нинішніх умов може призвести до одного — до розколу України. «І лінію цього розколу неважко передбачити, — вважає політик. — Має бути одна державна мова, повинні мати право і можливості на розвиток усі інші мови. За однієї умови — не за рахунок української мови».
Характеризуючи стан розвитку Збройних Сил України, В. Литвин наголосив на потребі переходу до контрактної армії: «Бідна і голодна армія — небезпечна для країни. Треба перейти на повністю контрактну армію, оскільки сьогодні із 800 тисяч призовників до армії потрапляють лише 30—40 тисяч. Встановити зарплату для контрактника першого року — 4—5 тисяч, офіцера — до 8 тисяч. Визначити реальний та ефективний соціальний пакет для військовослужбовців. Розв’язати проблему житла. Для цього є всі можливості, враховуючи, що залишилося ще багато військового майна, землі та будівель».
Сучасне політичне становище в країні в контексті останніх 20 років Голова Верховної Ради охарактеризував так: «Сьогодні воно стабільне у своїй складності. Загалом Україна розвивається через конфлікти і, як правило, на піку конфліктів приймаються ключові рішення. Звісно, за таких умов вони далекі від довершеності. Головний висновок: Україна й надалі не може розвиватися через конвульсії».
Усі особисті відповіді 
В. Литвина на запитання користувачів соціальної мережі можна прочитати на стіні публічної сторінки керівника парламенту (http://www. facebook. com/lytvyn. volodymyr).