Під час державного візиту в Україну Президента Республіки Польща Броніслава Коморовського українська сторона підтвердила, що курс на європейську інтеграцію залишається одним із пріоритетних напрямків зовнішньої політики нашої держави. Учора відбулися зустрічі з Коморовським Президента України Віктора Януковича віч-на-віч, Голови Верховної Ради Володимира Литвина та українсько-польські переговори під головуванням глав держав у розширеному
складі.
На перемовинах сторони обговорили весь спектр двосторонніх відносин — спільні проекти в галузях енергетики, транспорту, торговельно-економічного співробітництва, а також зв’язки на рівні регіонів, співпрацю у сферах культури та освіти.
«Одним із найважливіших для України питань є питання європейської інтеграції», — сказав на початку засідання В. Янукович. За повідомленням прес-служби глави держави, під час зустрічі у форматі «віч-на-віч» він та його польський колега обговорили, в тому числі, тему підписання і ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Ми обговорили, яким чином їх можна активізувати і продовжувати інтеграцію України до європейського співтовариства», — зазначив глава української держави.
Броніслав Коморовський, у свою чергу, сказав, що Польща підтримує європейські прагнення України і відзначає її здобутки на цьому шляху. «Успішне завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію України та ЄС, безперечно, стане вагомим досягненням на шляху розвитку, — зауважив Президент Польщі.
Як добру сторінку та вдало складений іспит у розвитку відносин між двома країнами обидва президента назвали підготовку та успішне проведення в Україні та Польщі фінальної частини Чемпіонату з футболу Євро-2012. «У нас був у цьому році спільний іспит, який, я вважаю, ми пройшли достойно з двох сторін. Ця міжнародна подія буде черговою доброю сторінкою у відносинах між Україною і Польщею», — сказав Віктор Янукович, наголосивши при цьому, що ми сподіваємося на участь представників Польщі у складі делегацій міжнародних спостерігачів від Європейського парламенту та ОБСЄ на парламентських виборах. 
Президенти України та Польщі вчора також взяли участь у заключній частині ХІ Економічного форуму «Україна—Польща». А на сьогодні за участю президентів запланована церемонія відкриття Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», де буде відправлено міжконфесійний молебень за загиблими. У церемонії також візьмуть участь родичі розстріляних поляків, більшість з яких раніше не знали про місце поховання близьких і вперше його відвідали. Президенти відзначили важливість відкриття меморіалу і для українців, і для поляків. Б. Коморовський висловив сподівання, що відкриття меморіалу пам’яті жертв політичних репресій у Биківні стане суттєвою подією у взаємовідносинах між польським та українським народами. В. Янукович назвав відкриття Меморіалу загиблим полякам і українцям значною подією у встановленні історичної справедливості та вшануванні жертв тоталітаризму.
Факт
 
На Биківнянському цвинтарі, розташованому на околиці Києва, поховані жертви політичних репресій 1937—1941 років. Кількість жертв биківнянського поховання досі остаточно не встановлена, наводяться різні цифри — до 225 тисяч осіб. Серед них, зокрема, близько 3,5 тисячі поляків.
 
Президент України Віктор Янукович та Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський під час офіційної церемонії зустрічі.
 
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).