В Івано-Франківській області на території Старобогородчанського газового родовища, що в Богородчанському районі, компанія «Укрнафтогазінвест» відкрила установку з підготовки газу (УПГ). Як повідомив генеральний директор компанії Зіновій Козицький, зведення даної установки є не тільки вигідним, а й необхідним, оскільки запаси газу у родовищі зменшилися і тиск у магістральному газопроводі знизився. Тому, якби не побудували власну УПГ, то на сьогодні видобуток у Старобогородчанському родовищі міг би припинитися взагалі.
Раніше, перед подачею у магістральний газопровід, блакитне паливо проходило підготовку на установці, розташованій за 12 км від свердловин у селі Саджава. Відтепер, завдяки новозведеній УПГ, надходитиме зі свердловини №6 «Старобогородчанська», що за якихось 500 метрів від неї.
Продуктивність УПГ — 65 тисяч кубометрів газу на добу, на ній змонтовано сучасну систему осушування природного газу, автоматизовано всі процеси, створено нові робочі місця. Слід зазначити, що введення в експлуатацію даної установки має енергетично-економічне значення не тільки для держави, а й позитивно відображається на розвитку району та Старобогородчанської сільради. За словами голови Богородчанської РДА Володимира Єфімчука, УПГ та діючі свердловини, наростивши свої видобувні потужності, збільшують відрахування компанії «Укрнафтогазінвест» до місцевого бюджету. Щодо Старих Богородчан, то всі заклади бюджетної сфери на території села перейшли на альтернативне опалення, впорядковуються стадіон, школа, садок.
Вл. інф.