Наша газета вже писала про те, що в Дніпропетровську на Монастирському острові демонтували пам’ятник Тарасу Шевченку, що багато років був візитівкою й основною визначною пам’яткою міста. Нині на місці монумента — будівельний майданчик.

18 вересня в медіацентрі «ДНІПРО ПОСТ» заступник голови Жовтневої райради з питань діяльності виконавчих органів Віктор Хижняк розповів:

— Реконструкція пам’ятника триває відповідно до графіка. Ще 30 грудня 2010 року було прийнято бюджет міста, в який було закладено 1,5 мільйона гривень на цю мету. На жаль, жодної технічної документації по пам’ятнику не збереглося. У Дніпропетровському історичному музеї нам вдалося відшукати тільки фотографії його установлення.

Спочатку планувалися роботи без демонтажу скульптури, але потім стало зрозуміло, що цього не уникнути. Пам’ятник розібрали повністю.

— Монументальний підмурок для пам’ятника ми почнемо зводити вже завтра, — пообіцяв Віктор Хижняк. — Постамент буде готовий до 20 жовтня. Паралельно починаємо реконструкцію самого пам’ятника. 15 серпня 2012 був проведений тендер на його реставрацію, його виграло підприємство «Атомбуднагляд». Раніше повідомлялося, що відновити скульптуру можна буде силами дніпропетровського «Південмашу».

Чиновник пообіцяв, що роботи з реконструкції пам’ятника та благоустрою території довкола нього будуть закінчені в третьому кварталі 2013 року. Раніше влада обіцяла відкрити оновлений пам’ятник до 200-річчя Кобзаря. На відновлення монументу, за експертними оцінками, передбачалося витратити 2,5 мільйона гривень. Але тепер проект обійдеться міській скарбниці приблизно в чотири мільйони. Скульптуру обіцяли реконструювати ще  2011 року, однак уже кілька разів терміни завершення робіт переносили.

Зараз на місці монументу — будмайданчик.
 
Ось таким Кобзаря ще пам’ятають дніпропетровці.
Фото автора.