Уже два роки минуло відтоді, як прокуратуру Чернівецької області очолив Петро Коваль. І треба віддати належне — ситуація змінилась, є впевнені позитивні зрушення: загальний рівень злочинності в області суттєво зменшився, порушуються кримінальні справи проти раніше «недоторканних» посадовців та олігархів місцевого рівня. Все це не може не викликати поваги до обласного прокурора, який показав себе хорошим фахівцем. Ще однією важливою рисою Петра Андрійовича є його доступність, його бажання запобігти вчиненню злочину перед бажанням неодмінно покарати. До призначення в Чернівецьку область він очолював Головне слідче управління Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ.

Тож пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з державним радником юстиції 3 класу, почесним працівником органів прокуратури, заслуженим юристом України, прокурором Чернівецької області Петром КОВАЛЕМ (на знімку).
Втручатимемося, якщо матиме місце злочин
— З наближенням виборів відчувається певне напруження. Як ви можете охарактеризувати передвиборчу ситуацію в нашій області, і як прокуратура контролюватиме дотримання виборчого законодавства?
— Наша позиція — не втручатися у вибори. І Генпрокурор Віктор Пшонка, і ми на місцях стоїмо саме на цих засадах. Понад те, органи прокуратури не уповноважені здійснювати нагляд за додержанням виборчого законодавства, у тому числі за роботою виборчих комісій. Однак якщо будуть встановлені ознаки кримінального злочину, які підпадають під статті 157—159 ККУ (приміром, підкуп виборців), то ми реагуватимемо негайно.
Наразі передвиборча ситуація в області досить спокійна, грубих порушень нема. Можу впевнено заявити, що прокуратура за будь-яких умов буде триматися осторонь політичного боку подій. Для мене всі у передвиборчих перегонах рівні. Я тут працюю вже третій рік, і на попередніх виборах реагував лише на випадки підкупу. Мною створено мобільну прокурорську групу на період виборів, яка розглядатиме всі звернення та скарги. Реагувати на заяву необхідно в триденний термін, але ми будемо це робити негайно.
— Останнім часом один народний депутат від Буковини оприлюднив гучні заяви щодо фактів злочинів та грубих порушень закону в області...
— Деякі його заяви не відповідають дійсності. Як приклад — заява про нібито зґвалтовану дівчину. В його зверненні щодо цього навіть не було додатку з прізвищами мешканців, які звертаються. Як з’ясувалося, насправді такої дівчини взагалі не існує в природі. Принаймні в Чернівецькій області вона не проживає, а під її прізвищем, ім’ям та по батькові значиться вихователька, якій понад 30 років. За присутності педагогів були опитані діти, які теж нічого подібного не повідомили. На мою думку, це зайва моральна травма для всіх вихованців.
Підприємці потребують захисту
— Підприємці краю нерідко скаржаться на певний тиск з боку контролюючих органів. Податкова виконує план, а промисловість і бізнес області вочевидь бажають кращого. Багато підприємств узагалі припиняють роботу. Як ви реагуєте на цю проблему? Наведіть кілька прикладів...
— Ми реагуємо на всі заяви щодо тиску з боку контролюючих та правоохоронних органів на підприємницьку господарську діяльність. Ви бачите, що зараз мало порушується кримінальних справ і менше відбувається перевірок. Я дав вказівку правоохоронним і контролюючим органам, з якої випливає, що перевірки не проводяться за участі прокуратури. На те є інші контролюючі органи, які направляють матеріал. Після чого ми або відмовляємо у порушенні кримінальної справи, або порушуємо її. У разі, коли не задоволений заявник, який звернувся до контролюючих органів, тоді вже ми можемо здійснити додаткову перевірку.
Щодо прикладів, коли прокуратура стає на бік підприємців. Нещодавно була порушена кримінальна справа стосовно начальника Об’єднаної державної податкової інспекції одного з районів області, який вимагав від директора приватного підприємства 40 тисяч доларів. При цьому погрожував вжити заходів для блокування роботи цього товариства. Обіцяв у разі сплати сприяння, в подальшому зменшення штрафних санкцій за порушення законодавства. В іншому випадку в Територіальному управлінні Держпромнагляду в нашій області встановлено, що посадовцями цього органу лише за один місяць проведено аж чотири перевірки одного суб’єкта підприємницької діяльності. І при цьому ніякого результату. Все це було зроблено з єдиною метою — штучно наростити свої показники та створити видимість успіхів у роботі. Ще один випадок: перевірку проводили податківці у Чернівецькому спеціалізованому монтажно-налагоджувальному управлінні «М’ясомолмонтаж». 
За рік ними було проведено вісім (!) безрезультатних перевірок. Ними ж було прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи. Через такі незаконні дії прокуратура цього року порушила понад 10 кримінальних справ, притягнуто 47 посадових осіб органів контролю та управління до дисциплінарної відповідальності. 
Сюди включена і справа стосовно хабарництва заступника міського голови одного з районів, який вимагав 500 доларів від підприємства за надання дозволу на розміщення торговельної точки.
— Нещодавно директора центрального кладовища у Чернівцях, якого обвинувачували в отриманні хабара за виділення місця для поховання, було звільнено від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки афганцям...
— Прокуратура не згодна з цим рішенням суду. Я з великою повагою ставлюся до всіх, хто воював. Але тут дуже делікатне питання: хабар директор отримав за надання місця для поховання. Це, м’яко кажучи, не по-людськи. Отож ми оскаржили це рішення суду.
— Яка наразі ситуація в області щодо заборгованості з виплати заробітної плати?
— Це один із головних напрямів нашої роботи. Нам вдалося суттєво зменшити як кількість випадків заборгованості (з 20 активних підприємств, які допустили невиплату заробітної плати, залишилося тільки два), так і суму — на 1 серпня цього року вона становила 120 тис. грн. (для порівняння — станом на 1 січня 2011 року ця сума сягала понад 3 млн. грн.). Цього року прокурорами порушено 11 кримінальних справ цієї категорії, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 посадовців.
По всіх порушеннях я реагував жорстко, незалежно від титулів, рангів затримували керівників у порядку ст.115. Водночас я даю певний термін, спочатку спілкуюся по-людськи. Намагаюся з’ясувати, чи є у керівника можливість за тиждень, за півмісяця погасити заборгованість. Якщо бачу, що можливість є, але жодних зрушень у цьому напрямі немає, тоді вживаємо заходів. Так, одне з підприємств фармації заборгувало 106 тисяч гривень зарплати. Після перевірки і розмови з керівником буквально за тиждень було повністю погашено заборгованість.
Ще раз про корупцію
— Президент назвав корупцію в Україні загрозою національній безпеці. Які зараз тенденції на Буковині?
— На превеликий жаль, з кожним роком спільно з правоохоронними органами УМВС, СБУ виявляємо дедалі більше корупційних діянь. Приміром, цьогоріч було складено 46 протоколів про корупційне, адміністративне правопорушення. Найбільше таких правопорушень виявили у сільських радах. За корупційні діяння були притягнуті до відповідальності й деякі керівники підрозділів: начальник служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, начальник управління агропромислового розвитку одного з районів та колишній голова райдержадміністрації одного з районів області, який незаконно виділяв земельні ділянки лісового фонду. Також спрямована до суду кримінальна справа начальника обласного управління юстиції. Торік було багато порушень на ринках, у вишах та ін. Нині влаштуватися на держслужбу — проблема, передбачено низку жорстких перевірок. Можливо, це дасть змогу набирати у лави держслужбовців порядніших людей, які розумітимуть ступінь відповідальності за корупційні діяння і те, що заробити протокол за корупцію і зіпсувати кар’єру дуже легко. Відновити ж своє добре ім’я набагато важче.
— Чи є випадки «чисток» у ваших рядах?
— У нас випадків отримання хабарів, на щастя, не було. Проте минулого року один наш колишній працівник хотів отримати вигоду від підприємців, на радість йому не встиг, бо могло закінчитися порушенням кримінальної справи. Зараз він уже не працює.
— Задоволені кваліфікацією молодих співробітників?
— Подекуди так. Але є працівники, яким ще вчитися і вчитися. Взагалі вважаю, якщо людина щось не допрацьовує, то її ще можна навчити, а якщо діє нечесно, я цього не пробачаю.
— Точаться розмови, що ви збираєтеся перейти працювати до Києва?
— Я такого не чув. Усе вирішує керівництво Генеральної прокуратури. 
Прохання можновладців не для нас
— Побутує думка, що часом прокуратура виконує політичне замовлення влади. Як ви співпрацюєте з обласною владою, з головою Чернівецької облдержадміністрації Михайлом Папієвим зокрема?
— Про політичні замовлення говорять не лише політики. Комусь дуже хотілося б, щоб подібні звинувачення на адресу влади і прокуратури підвищили їхні особисті рейтинги та місце у суспільстві. Практика наразі показує, що всі засуджені, яким намагалися одягнути тоги «політичних», насправді виявилися звичайними розкрадачами державної казни. Прокуратура — надто поважна структура, щоб займатися подібним.
Ми маємо достатнє порозуміння з керівництвом області, в багатьох випадках завдання щодо наведення порядку і дотримання законності у нас збігаються. Проте говорити про якісь політичні замовлення влади, використання телефонного права тощо, я думаю, підстав ні в кого нема. Можете назвати хоча б один випадок, коли чи ми, чи інша силова структура виконувала якусь вказівку з облдержадміністрації щодо якогось конкретного фігуранта кримінальної справи? Ніхто не зможе. Михайло Папієв — достатньо мудра і толерантна людина, щоб ініціювати щось подібне, а те, що він щиро переймається станом злочинності в області, в тому числі серед керівників організацій та підприємств, треба поважати. І треба поважати Закон.
— Розкажіть про роботу із захисту екологічної сфери, лісового господарства, адже природні багатства — це головне, що у нас є. Саме гори, ліси та ріки у найближчому майбутньому мають дати Буковині поштовх для розквіту туристичної галузі та економіки краю в цілому.
— У цій сфері минулого і цього року нами було порушено 30 кримінальних справ, 27 з яких скеровано до суду. Притягнуто до відповідальності 396 посадових осіб, відшкодовано понад два мільйони гривень. На досудовому розгляді перебуває справа щодо Хотинського спецдержлісгоспу АПК, Тарнавського лісництва. Порушено кримінальну справу стосовно майстра Вижницького лісництва, який незаконно змінив межі лісосіки в бік збільшення площі, і де було самовільно зрубано 63 зелених дерева породи бук, ялина та ялиця.
Хвилює мене і незаконна вибірка гравійно-піщаної суміші в руслах наших річок. Але боротися зі злочинами і правопорушеннями у цій сфері важко. 
Ми зверталися до різних інстанцій, щоб внести зміни в Кодекс про адмінправопорушення, тобто дописати лише одну фразу: з конфіскацією всіх знарядь видобутку і перевезення. Тому що штрафи наразі мізерні, а техніка дорога. Тоді результати не забарилися б.
— Охарактеризуйте рівень злочинності у краї.
— Є помітні тенденції щодо його зменшення. Проте за сім місяців злочинів було чимало — 169, проти минулорічних 245. Це зменшення на 31% відсоток. Раніше зростання злочинності було більшим по місту Чернівці. Цього ж року в обласному центрі ми маємо 42 випадки проти 119 торік.
Попри зменшення загальної злочинності, на превеликий жаль, зріс рівень убивств — 16 проти 10 минулого року. Намагаємося, щоб не залишалося жодного нерозкритого злочину. З 19 листопада набере чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс. Там передбачено Єдиний реєстр досудових розслідувань. Кожна заява від громадян буде вноситися у державний реєстр, а вже потім їх переглядатимуть. Ті, де склад злочину буде відсутній, пізніше відсіюватимуть. Це ще один приклад того, що влада завжди намагається ставати на бік простих людей.
Справа директора «Калинки»
— На якій зараз стадії резонансна справа екс-директора Калинівського ринку, якого звинуватили в одержанні хабарів та зловживанні службовим становищем, а вже понад рік його справа так і не завершена. Точаться розмови, що довести провину буде важко.
— Ми проводили досудове слідство, і наразі докази є. Районний суд направив справу на додаткове розслідування. На рішення попереднє суду щодо вини директора ринку в отриманні хабара ми внесли апеляцію, а паралельно була порушена інша кримінальна справа. За розкрадання коштів ринку на суму 9 мільйонів. Його адвокати спочатку оскаржили її, а потім чомусь забрали заяви. Вірогідно, не вистачило контраргументів. Тут така ситуація, що все місто знає, як там було насправді і які тіньові гроші оберталися, але довести це чітко в епізодах мають тільки слідчі прокуратури. Моя позиція така: склад злочину є — винен, нема — ні. Проте у цьому випадку я переконаний у першому. Сьогодні розглядається апеляція на його арешт у Апеляційному суді. Проводиться досудове слідство. Побачимо. Ще я вважаю: було б непогано, щоб якщо службова особа вкрала кошти, то нехай спочатку поверне державі все до копійки. Добра воля вже була б достатньою сатисфакцією. А потім вже можна було б ставити питання, чи позбавляти її волі, а чи лише права обіймати посаду. Наразі це варто було б закріпити законодавчо.
— Як ви почуваєтеся на Буковині?
— Я дуже люблю своє рідне місто Черкаси, проте Чернівці — значно комфортніші. Архітектура, історичні місця, атмосфера міста, люди — мені все тут подобається. Абсолютно не шкодую, що довелося працювати тут.
— А де проводите відпустки, на батьківщині?
— Перед морем перевагу надаю горам, чистому тамтешньому повітрю. Часто відпочиваю з дружиною в карпатській Східниці. Туди приїжджають люди з багатьох країн колишнього СРСР. Там прекрасна цілюща вода, чудові гори, шикарне повітря. Саме там можна оздоровитися. Нещодавно читав, що цар Петро І лікувався джерельною водою за кордоном. А в Україні таких джерел чимало. Що стосується вихідних, люблю пройтися історичними вулицями Чернівців, посмакувати архітектурою Австрійської доби. Обожнюю прогулюватися пішохідною вулицею Ольги Кобилянської.
— Де мешкає ваша родина?
— У Києві. Моя дружина Ольга — економіст. Наразі домогосподарка, і я не згоден з приниженням цієї посади. Вдома роботи не менше, ніж деінде. Син Максим закінчив юридичний факультет Національного університету ім. Т. Шевченка. Я б хотів, щоб він пішов моєю дорогою, але працювати в прокуратурі син відмовився навідріз, хоча вступав за направленням з Генпрокуратури. Нині він юрист у комерційній структурі.