Чи можливо вести успішний бізнес в Україні? Останнім часом це запитання звучить здебільшого риторично. Заплутана податкова система, «чіпкі обійми фіскальних служб», корупція, відсутність дешевих кредитів... Цей список можна продовжувати безкінечно. Одне слово, добре тепер тільки тим, у кого є можливість згорнути справи в цій країні, перевести активи в офшори й перечекати важкі часи, гріючись на океанському пісочку.

 

Виберіть систему оплати

І все-таки, як з’ясувалося, в Україні ще залишилися оптимісти. Вони вірять, що за бажання державних чиновників тут ще можна щось виправити, і тоді бізнесмени зможуть зітхнути з полегшенням. Оптимістами виявилися... самі підприємці. Про їхні ініціативи в діпропетровському медіацентрі «ДНЕПР ПОСТ» розповіла голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

Всеукраїнський з’їзд представників малого та середнього бізнесу, як відомо, відбувся ще 17 травня цього року. На ньому не просто були озвучені проблеми й окреслені питання, які вимагають рішень, а й сформована модель, необхідна для ведення бізнесу в країні. О. Продан саме й презентувала допрацьований варіант цієї моделі.

— Оподаткування є найскладнішим і, водночас, найпростішим для реформування, — сказала вона. — Сьогодні ми маємо 23 податки, але вважаємо, що їх повинно бути сім (і це — максимальне число). При цьому кожен підприємець має оплачувати п’ять із них. Спочатку вибрати один із трьох: податок з продажів, податок з прибутку, єдиний податок, залежно від виду діяльності. Водночас, кожен із цих податків має свої особливості щодо сьогоднішньої ситуації. Податок із продажів стосується насамперед послуг, податок на прибуток повинен відрізнятися від існуючого прозорим адмініструванням і стовідсотковою амортизацією, для того щоб бізнес був зацікавлений у відновленні своїх основних коштів. Єдиний податок повинен складатися із двох частин: перша — це існуючий сьогодні податок з обігу, друга — податок на здійснення того чи іншого виду діяльності.

Оксана Продан підкреслила, що в малому бізнесі чимало людей, у яких часом не вистачає знань і досвіду для ведення обліку, та й, за великим рахунком, у деяких видах діяльності це не обов’язково. До того ж є підприємці, які мають дуже маленький прибуток. Тому пропонується для тих, хто заробляє не більше 150 тисяч гривень на рік, взагалі скасувати оподатковування.

Крім уже перерахованих основних видів податків, звичайно, повинен бути податок на нерухомість. Сюди необхідно включити також податок на землю, чого тепер нема, рентний податок за природокористування, податок на імпорт. І окреме питання — єдиний соціальний внесок разом з податком з доходів фізичних осіб.

Суд — й вашій справі вінець

Але ще важливішими за податки самі підприємці вважають захист права власності. Це те, що стимулює бізнес у розвинених країнах і істотно гальмує у нас. Але такий захист повинна забезпечити саме держава. Виконати цю умову не так складно, як здається.

Якщо згадати рейдерські захоплення, які досі потрясають Україну, то ключову роль у них грають суди. Корумповані судді — от хто несе найбільшу погрозу бізнесу!

— Судді не повинні бути довічними царями у своїх наділах, — каже Оксана Продан. — Вони мусять знати, що, пропрацювавши 5—7 років у судовій системі, підуть у суспільство, і самі користуватимуться плодами тих рішень, які вони ж приймали. Потрібно ввести відкритий реєстр судових рішень. І, звичайно, судді повинні бути виборними.

Підприємці пропонують увести також відкритий реєстр нерухомості й землі. Право власності має бути публічним.

— А для того щоб захист громадян і бізнесу здійснювався державою на відповідному рівні, необхідно, щоб прийняття рішень відбувалося прозоро, — вважає 

О. Продан. — І ми вже маємо проект закону, в якому виключається можливість перекручення законодавчих норм чиновниками й тлумачення їх на свій розсуд.

Піди туди, не знаю, куди, принеси те, не знаю, що

До речі, це одна з найпоширеніших проблем — пред’явлення бізнесменам вимог, яких немає в законодавстві, під приводом того, що: «А так вирішили на місцевому рівні». Список міських і селищних «забаганок»,  водночас зі зволікання зі справами в кабінетах, може зростати доти, доки замучений підприємець не почне від чиновників просто відкуповуватися.

Щоб в останніх не було спокуси тлумачити вимоги до бізнесу на свій смак, пропонується сформувати єдиний реєстр усіх вимог органів влади за видами діяльності. Прийняття такого документа, вважають бізнесмени, зведе нанівець усі корупційні діяння.

Одне слово, було озвучено багато здорових думок і пропозицій. Деякі з них уже не нові. І, якщо вірити словам Оксани Продан, впровадити їх цілком реально. Було б бажання змінити ситуацію на краще. Бізнес, само собою, відплатив би сторицею. Але чи почує його держава?

Мал. Олексія  КУСТОВСЬКОГО.