Музейні експонати Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» опинилися під загрозою знищення. Із такою заявою виступив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, повідомляє його прес-служба. Про це політику розповіли громадські активісти міста Переяслава-Хмельницького, що на Київщині. За їхніми словами, головний хранитель одного з найбільших та найвідоміших в Україні історичних музеїв під відкритим небом — Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» — незаконно звільнений з роботи. Активісти переконані, що це зроблено з метою взяти під контроль музейні експонати. Без офіційної процедури їх передачі, стверджують вони, виникає реальна загроза продажу та знищення найцінніших експонатів Національного заповідника.
За словами громадських активістів та працівників музею, теперішній керівник Національного заповідника, призначений у 2010 році, прославився своїм суто бізнесовим ставленням до музею. Так, за час своєї роботи, за інформацією заявників, гендиректор-менеджер неодноразово порушував вимоги закону про музеї і музейну справу та головної інструкції з обліку та збереження музейних цінностей. Серед таких порушень згадуються, зокрема, переміщення понад п’яти тисяч експонатів до непристосованого приміщення, передача церковній громаді без укладання договорів оренди Михайлівської церкви та дзвіниці, що перебувають на балансовому утриманні заповідника і є пам’ятками національної культурної спадщини тощо.
Заступник глави парламенту зауважив також, що дії даного керівника-менеджера активно підтримуються керівництвом Київської області та Міністерства культури, адже на території заповідника традиційно проводяться різного роду гуляння.
М. Томенко закликав засоби масової інформації активніше висвітлювати ситуацію довкола заповідника і таким чином показати владі, що нині відбувається у Переяславі-Хмельницькому, та зупинити знищення Національного заповідника бізнесменами від культури.
Дослівно
Микола Томенко: 
«Лише громадський розголос може допомогти зупинити пограбування одного з найзначиміших заповідників України».