Учора під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося засідання Ради регіонів. У ньому також узяли участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Микола Азаров, керівники виконавчих органів влади та областей. На порядку денному було два питання: забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу, реалізація конституційних прав громадян під час проведення у жовтні 2012 року чергових виборів до Верховної Ради, а також завдання центральних і місцевих органів влади щодо забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій.
Виступаючи перед учасниками зібрання, глава держави наголосив, що парламентські вибори у жовтні 2012 року мають відбутися з дотриманням усіх демократичних процедур — бути вільними, чесними та прозорими. «Визначальними орієнтирами для всіх рівнів влади в нинішніх умовах мають бути відповідальність, висока організованість і дотримання демократичних процедур», — наголосив Віктор Янукович.
Глава держави звернув особливу увагу на необхідність забезпечення рівних умов для всіх політичних партій. 
Парламентські вибори 2012 року мають суттєво підвищити довіру громадян як до парламенту, так і до влади в цілому — саме за рахунок проведення відкритого і демократичного виборчого процесу, — наголосив Президент.
Окремо глава держави зупинився на проблемі висвітлення виборчої кампанії, підкресливши, що органи влади усіх рівнів повинні зробити все можливе для того, щоб під час парламентських виборів ніхто не перешкоджав роботі журналістів. В. Янукович звернувся до присутніх: «Якщо до вас надходять такі скарги (щодо перешкоджання роботі ЗМІ. — Ред.), на них треба реагувати. В жодному разі не можна дозволяти на будь-якому рівні тиснути на засоби масової інформації». 
«Завдання, на якому хочу зробити особливий акцент, — недопущення будь-яких зловживань владними ресурсами. Це стосується, насамперед, процесу виборчих перегонів», — сказав глава держави.
Ще одне завдання, яке поставив перед владою Президент, — забезпечити нормальні умови для роботи спостерігачів під час виборів. «Органи влади мають максимально сприяти організації роботи людей, які прибувають для спостереження за виборами», — підкреслив Янукович. І запевнив, що особисто докладатиме зусиль для того, щоб у спостерігачів не було жодних перешкод у роботі, пообіцявши, що всі органи влади, правоохоронці оперативно реагуватимуть на їхні скарги та звернення.
Під час аналізу економічної ситуації в державі Президент доручив українським дипломатам активізувати роботу з просування національної продукції на зовнішніх ринках і запропонував найближчим часом провести у МЗС нараду з цього питання за участю послів.
* * *
До речі, учора ввечері прес-секретар Президента України, керівник Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів Дарія Чепак скликала позачергове засідання робочої групи «Відкрита розмова» для обговорення та внесення пропозицій щодо законопроекту про встановлення кримінальної відповідальності для журналістів за наклеп та образу, ухвалення якого в першому читанні викликало збурення у суспільстві та серед представників мас-медіа. До участі в засіданні було запрошено Представника Президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка та автора законопроекту Віталія Журавського. Про це читайте в наступному номері «Голосу України».
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).