Господарський суд міста Києва задовольнив позов Міністерства оборони Росії до Кабінету Міністрів України та Державної казначейської служби. Як повідомляє ЛІГАБізнес-Інформ, суд ухвалив виплатити з держбюджету на користь Міноборони РФ 3 мільярди 113 мільйонів 53 тисячі 506 гривень і 26 копійок. Також має бути сплачено судовий збір у сумі понад 60 тисяч гривень.
Позов Міністерства оборони РФ задоволено частково, оскільки Міноборони, крім зазначеної суми, претендувало ще й на сплату неустойки в розмірі близько 16 мільйонів доларів. 
Своє рішення суддя Господарського суду міста Києва Анатолій Івченко пояснив, зокрема, тим, що суд визнав лист Прем’єр-міністра України Павла Лазаренка главі уряду Російської Федерації Віктору Черномирдіну гарантією України стосовно зобов’язань компанії ЄЕСУ. Суд також дійшов висновку, що в цьому разі не діє положення про закінчення терміну давності.
Рішення суду набуває законної сили після завершенню терміну подачі апеляційної скарги, якщо таку не було подано.
Нагадаємо, Міноборони РФ звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України понад 3,1 мільярда гривень (405,5 мільйона доларів) у справі корпорації ЄЕСУ. Росіяни стверджують, що ця заборгованість виникла у другій половині 1990-х років, коли очолювана Юлією Тимошенко корпорація не виконала угоду про поставки продуктів виробничо-технічного призначення для потреб російського військового відомства. Уряд України, який тоді очолював Лазаренко, надав держгарантії російській стороні.