У Києві всі обманюють усіх. Такого висновку дійшли правозахисники й незалежні експерти. Вони твердять, що 80% столичних ресторанів недодають відвідувачам майже половину порцій. У барах заробляють передусім на коктейлях: льодом замінюють майже половину алкоголю. А на ринках покупцям недоважують по 50—100 грамів на кожному продукті, в супермаркетах «грають» цінниками: на прилавку ціна товару одна, в касі — вже вища на 10—50%.
Тим часом на АЗС автолюбителям недодають по півлітра бензину. Навіть якщо електронний лічильник показує правильну суму, заправники примудрюються недоливати пальне. Способів зробити це чимало, кажуть знавці. А оскільки на цій «хімії» усі — і керівництво, і працівники — у зв’язці, то наприкінці дня їх спільний навар може  сягати декількох сотень гривень.
Не відстають від побратимів і торговці квітами, які 15—20% товару продають трохи «підпорченим», а то й геть непридатним: у них багато секретів «реанімації» бутонів. За день на цьому в кожного продавця «наварюється» до 400 грн.
Але обманюють близьких не тільки «трудівники» прилавка. Обманюють фахівці стоматологічних клінік, спеціально ставлячи неправильні діагнози, щоб пацієнти платили за те, чого немає. Обманюють банки: в ситуаціях, коли розстрочку обіцяють без переплат, а при сплаті кредиту спливе «плюс» — від 20 до 35 грн. І законно, адже в договорах дрібним шрифтом прописана сума за обробку щомісячного платежу. За рік клієнт переплачує до 420 грн. Ще більше банки заробляють при транзакціях — переказі грошей з одного рахунка на інший: тут десяті частки копійок відкидаються без округлення. Й річні вирахування доходять до десятків мільйонів гривень. Якщо за день проходить операцій на 100 млн. грн., то банк заробляє близько 1 млн., стверджують фахівці.