Чимало повчального запозичили голови районних рад Волині під час чергового виїзного засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради Володимиру Войтовичу, яке відбулося в передостанній день літа в Маневицькому районі.

Хіба ревуть воли...

За радянських часів Маневицький район був одним із лідерів у галузі тваринництва не лише в області, а й в усій Україні. Район ставав переможцем всесоюзних і всеукраїнських змагань. У 1990 році поголів’я ВРХ становило понад 52 тисячі голів, державі було продано майже 36 тисяч тонн молока, понад 7,2 тисячі тонн м’яса. Сьогодні ці цифри видаються фантастичними. Міф про ефективного індивідуального господаря усього за два десятиріччя призвів до майже повного знищення колективних господарств і кількаразового скорочення поголів’я худоби. А без тваринництва, органічних добрив не родять і бідні на гумус місцеві поля. Особливо в тій зоні району, що на північ від залізниці Ковель — Сарни.

Певний оптимізм вселяє створення в південній частині району підприємства з вирощування м’ясної породи великої рогатої худоби ТзОВ «Баффало». Учасники координаційної ради побували на одному із пасовищ, що поблизу села Красноволя. На добрих травостоях тут випасається кількасот голів племінної худоби м’ясних порід, зокрема, волинської м’ясної, абердин-ангуської та лімузинської. Загалом товариство орендує на території восьми сільських рад 2,6 тисячі гектарів землі. Худоба, а сьогодні це 2516 голів, випасається з квітня по листопад. Вигідно це і місцевим громадам, оскільки тільки за оренду землі «Баффало» торік заплатило 450 тисяч гривень. Завдяки фірмі створено сто робочих місць. У бюджет щомісячно надходить 24 тисячі гривень. За минулий рік продано майже півтисячі голів племінної худоби.

— Власники готові збільшити череду ще на тисячу голів, — але за умови, якщо можна буде купити ферми для зимівлі худоби, — пояснює генеральний директор ТзОВ Володимир Сільмаха. — Ми задоволені співпрацею з районною владою і сільськими радами, які всіляко сприяють нам.

Інформація директора зацікавила голів районних рад області, особливо з її поліської зони, адже там є всі умови для розвитку м’ясного скотарства.

Сад над Стиром

Ще одна перспективна галузь набуває розвитку в районі — це садівництво і ягідництво. Голови районних рад мали змогу побувати в ТзОВ «Хайберрі», яке на території Старочорторийської сільської ради орендує 138 гектарів землі. Наразі товариство висадило чорну смородину на 21,5 гектара, вишню — на 17, на п’яти гектарах — полуницю, має шкілки для вирощування саджанців смородини на 1,2 гектара, горіха волоського — 0,28, малини — 0,60. Вирощують у «Хайберрі» також овес та капусту «Броколі». У товаристві працює сім штатних працівників і 52 особи за цивільно-правовими угодами. Середня заробітна плата становить 1500—3000 гривень.

— Нас турбує, чи зможемо на час сезонних робіт наймати по 500—600 тимчасових працівників, — каже виконуючий обов’язки директора Роман Барашков. — Адже в перші роки смородину доведеться збирати вручну. Це вже потім використовуватимемо комбайни. Те ж саме стосується й полуниці. Ведемо перемовини про оренду ще 200 гектарів у Цмінівської сільської ради. З часом обладнаємо холодильник для глибокого заморожування ягід, у перспективі, якщо справи підуть добре, збудуємо в Старому Чорторийську консервний завод.

Учасники координаційної ради цікавилися особливостями технології вирощування ягідників і саду. Як з’ясувалося, на плантаціях застосовується крапельне зрошування, підживлення здійснюється згідно з результатами аналізів ґрунтів.

Інтерес голів райрад до цієї проблеми зрозумілий, адже клімат Волині сприятливий для вирощування полуниці, малини, смородини. Свого часу, наприклад, Старовижівський район був відомий усій Україні своїми плантаціями полуниці. То чому б не відродити ці добрі традиції? Між іншим, певні кроки в цій справі вже зроблено: сьогодні найбільша плантація чорної смородини в Європі, понад 400 гектарів, розташована на Волині в Локачинському районі, лохини — 140 гектарів у Шацькому районі.

До речі, незважаючи на іноземні назви, всі згадувані нами інвестори вітчизняні: «Баффало» входить у структуру агропромислової групи «Миронівський хлібопродукт», а «Хайберрі» з Кривого Рогу. До речі, місце під сад криворіжці вибрали випадково. Поверталися додому з Польщі й на березі Стиру побачили прекрасну місцину, що облогувала. Вона їм так сподобалася, що вирішили повернутися, і не з порожніми руками.

Є в Маневицькому районі ще одне підприємство, яке швидко розвивається, це фірма «Агроситниця». Вже сьогодні це підприємство має 3700 голів свиней, є можливість за рік-два наростити його втричі. Тут працює також вітчизняний капітал.

Школа Віталія Котеленця

Співом хору і грою духового оркестру зустрічали голів районних рад у Колківській загальноосвітній школі-ліцеї. Цей навчальний заклад входить у число ста кращих шкіл України. Вже багато десятиліть його очолює заслужений вчитель України Віталій Котеленець, якому цього року виповнилося 70.

— У нас чудовий педагогічний колектив, який на 80 відсотків складається з наших випускників, — з гордістю говорить Віталій Дмитрович. — Я дозволяю проводити уроки різними формами і методами, аби лише давали результат.

Здобутки ж ліцею просто вражають: 56 його вихованців стали переможцями олімпіад на районному, обласному і навіть республіканському рівнях. Шкільне лісництво здобуло першість на загальноукраїнських змаганнях. Вражає і те, що учні за останні роки висадили ліс на площі майже 250 гектарів. Вони ж спільно з дирекцією вирішують, як і на що використати зароблені за це гроші. Показово, що випускники і через десятиліття не забувають рідної школи. Цього року до 70-річчя свого беззмінного директора вони виготовили крісла для актового залу, облаштували сцену.

Оцінка колег — найоб’єктивніша

Повчальним було також відвідання районного центру дитячої та юнацької творчості, Маневицького краєзнавчого музею, Красновільської загальноосвітньої школи, будинку для одиноких престарілих громадян і Хресто-Воздвиженського монастиря в селі Старий Чорторийськ. А про відкриття дитячого садочка в селі Череваха, участь у якому взяли й голови райрад, ми вже розповідали в номері за 1 вересня.

Підсумовуючи результати чергового виїзного засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування, голова обласної ради Володимир Войтович сказав:

— Інвестиції в район ідуть, соціальна сфера розвивається. Район має переможців у кількох конкурсах проектів з розвитку місцевих громад. Голова районної ради Петро Зінчук і голова райдержадміністрації Микола Миронюк не сподіваються лише на бюджет, а залучають різні форми фінансування. Вже сьогодні знають, де будуватимуть спортзал, де добудовуватимуть школу, де зводитимуть дитячий садок. Є аналітичне планування, є стратегічне бачення, є повсякденна копітка робота. Вважаю, що виїзні засідання координаційної ради, які ми проводимо щокварталу, стали школою обміну досвідом для голів районних рад, допомагають їм запозичити все краще, що вони побачили у колег. Господарів, у свою чергу, це спонукає до активної дії. Адже їм не байдуже, як оцінять їх роботу колеги. Тож тепер чекатимемо, що ж нового і цікавого покажуть нам у Луцькому районі, де відбудеться чергове засідання координаційної ради.

Фото автора.

ДОВІДКОВО

Маневицький район розташований у північно-східній частині області. Протяжність району з півночі на південь 71 км, із заходу на схід 65 км. Площа району — 2,2 тис. кв. км, що становить 10,9% території області. Населених пунктів — 71, із них 69 сіл та два селища міського типу. Населення — 55,4 тис. осіб.

ЦИФРИ

У районі функціонує 59 загальноосвітніх шкіл, серед яких 21 — І-ІІІ ступенів, районний центр творчості дітей та юнацтва, вище професійно-технічне училище та професійний ліцей, дві музичні та дві спортивні школи. Діє 98 культосвітніх установ, а саме: 22 будинки культури, 35 сільських клубів, 38 бібліотек, Маневицький краєзнавчий музей.

Голова обласної ради Володимир Войтович (ліворуч) і директор Колківської загальноосвітньої школи-ліцею Віталій Котеленець зустрілися цьогоріч не вперше. 

 

Ось такі вони «солом’яні» бички з «Баффало».