25 вересня у приміщенні Національної спілки письменників відбудеться всеукраїнський форум національно-патріотичних сил: «Захистимо мову — збережемо Україну!». Про це під час учорашньої прес-конференції повідомив член оргкомітету форуму, народний депутат України, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан. Відповідаючи на запитання, чому форум буде проведено в тісному залі НСПУ, парламентарій зазначив, що і Український дім, де найкраще було б провести цей захід, і Будинок вчителя, і Політехнічний університет у наданні приміщення відмовили. «Ми не просили надати нам залу безплатно, але надійшла відмова», — сказав він.
Чому виникла потреба у проведенні такого форуму? Павло Мовчан нагадав, що після зустрічі з представниками інтелігенції Президент дав доручення створити робочу групу та до 15 вересня цього року розробити поправки до закону про мови. А оскільки поки що цей документ до Верховної Ради не внесено, то форум пропонуватиме суспільству та Верховній Раді підтримати розроблений та внесений до парламенту проект закону про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні (автор Сергій Головатий). «Вважаємо, що цей документ відповідає Конституції, тому пропонуватимемо форуму підтримати його», — сказав Павло Мовчан. Що стосується нині чинного закону про мови, то парламентарій вважає доцільним його скасування, оскільки він не відповідає ні Конституції України, ні Європейській мовній хартії. До того ж він зауважив, що Франція чи Російська Федерація ніколи не ратифікують Європейську мовну хартію, бо добре розуміють, що це веде до руйнації держави.
А голова української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний повідомив, що нині організація змушена готувати звернення до Ради Європи стосовно ущемлення прав на здобуття в Україні освіти українською мовою. Крім того, він зазначив, що ті процеси, які запустив мовний закон, ведуть до фрагментації України. А як приклад забезпечення мовних прав національних меншин він навів Казахстан, де українська та інші громади, щоб відкрити недільну школу, мусять забезпечити зі свого боку 50 відсотків фінансування, а тоді решту 50 відсотків надає держава.
Насамкінець П. Мовчан повідомив, що всеукраїнський форум є позапартійним заходом, тож до його участі запрошуються представники влади, політичні, релігійні та громадські організації.