Нещодавно Президія Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України нагородила народного депутата України, лідера фракції Народної партії у парламенті Ігоря ШАРОВА відзнакою «За соціальне партнерство».

Ця подія збіглася з активізацією роботи у державі по розбудові громадянського суспільства, ухваленням Закону України «Про соціальний діалог в Україні», впровадженням у життя соціальних ініціатив Президента України і засвідчує глибоку заінтересованість освітянської профспілки, найбільш дотичної до формування інтелектуального обличчя і громадянського потенціалу майбутнього суспільства, у результативності цієї роботи.

Ігор Федорович Шаров вирізняється серед багатьох нагороджених цією відзнакою талантом, цілеспрямованістю, бажанням завжди втілити задумане в життя. Саме ці якості допомагали йому під час служби в Збройних Силах у складі 103-ї повітряно-десантної дивізії в Республіці Афганістан. Саме вони змусили його, воїна-афганця, за плечима в якого була нелегка служба в гарячій точці планети, вступити 1983 року до Кіровоградського інституту ім. О. С. Пушкіна за спеціальністю «історія і суспільствознавство». Ігор Шаров користувався авторитетом серед однокурсників та студентів інших факультетів, за що і був обраний головою профспілкового комітету інституту.

У 1989—1991 роках продовжував навчання, був аспірантом Київського державного інституту іноземних мов. Захистив кандидатську дисертацію на тему: «Робітничий клас України у галузі виробництва в умовах формування і зміцнення командної економіки (кінець 20-30 рр.)» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. А 1997-го здобув другу вищу освіту на економічному факультеті Академії праці і соціальних відносин за спеціальністю «фінанси та кредит».

На початку 1990 років Ігор Федорович успішно займається бізнесом, створює десятки й сотні нових робочих місць. А 1995-го впевнено перемагає на виборах і стає народним депутатом України ІІ скликання, членом Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв’язку, входить до депутатської групи «Конституційний центр», бере активну участь в ухваленні Конституції 1996 року.

Державна діяльність цілком поглинає Ігоря Шарова: 1996—1997— постійний представник Президента України у Верховній Раді України, 1997—2005 — радник президента України, 1998 — обіймає посаду заступника міністра Кабінету Міністрів України. Так само активно й наполегливо працює Ігор Шаров у Верховній Раді ІІІ, ІV, VІ скликань. З 2000-го до 2005-го керує депутатською фракцією «Трудова Україна». 2007-го очолює парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. З 2008-го голова депутатської фракції «Блок Литвина» у Верховній Раді України (з 2011 року перейменовано у фракцію Народної Партії).

Ігор Федорович є одним із найдосвідченіших народних депутатів країни, він був ініціатором і розробником, зокрема, таких законопроектів: «Про імміграцію», «Про громадянство України», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про нотаріат», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», «Про соціальний захист населення у зв’язку з формуванням тарифів на газ та житлово-комунальні послуги», «Про концепцію державної міграційної політики» та багатьох інших.

Не дивно, що його заслуги перед державою були відзначені на найвищому рівні. Ігор Шаров нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Грамотою Президії Верховної Ради СРСР, орденами «За заслуги» ІІІ, ІІ, І ступенів, Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Маючи таке велике поле діяльності в політиці, Ігор Федорович встигає вести й активну громадську діяльність. Він із 1996-го — член Міжнародної спілки українських підприємців, з 1998-го — член Міжвідомчої комісії з питань місцевого самоврядування при Кабінеті Міністрів України. Був головою Міжнародного благодійного фонду «Україна», членом Ради Національного банку України (2000-2004 роки), з 2000-го заступник голови спостережної ради Українського національного фонду «Взаєморозуміння і примирення» при Кабінеті Міністрів України.

Показово, що саме Ігорю Федоровичу належить ідея популяризації української історії, науки й мистецтва, видатних синів і дочок української землі. Він є автором шеститомної монографії: т.1 «100 видатних імен України», т.2 «100 визначних місць України», т.3 «100 сучасників: роздуми про Україну», т.4 «Вчені України: 100 видатних імен», т.5 «Художники України: 100 видатних імен», т.6 «100 особистостей України (1991-2011)».

При цьому через усе своє життя політик несе відчуття небайдужості до стану справ у Кіровограді та нашому краї. Переймається долею і випускників ВУЗу, які впродовж років перебування у студентській профспілковій організації стали членами великої родини, пройшли через серце свого профспілкового лідера і вже пізніше звертались до нього як до члена обласного та республіканського комітетів профспілки працівників освіти і науки України, до народного депутата України. І що відгукувався Ігор Федорович на запити молодих спеціалістів освіти не формально, а за велінням серця засвідчує те, що упродовж багатьох років, відколи вже став досвідченим і знаним державним діячем і політиком, науковцем, постійно продовжує підтримувати організацію на Кіровоградщині традиційних, започаткованих за ініціативою земляка, знаного у світі педагога Василя Сухомлинського, обласних зльотів молодих вчителів.

Як правило, до кожного учасника цих зібрань, а їх щороку близько 200 осіб, Ігор Федорович звертається з привітанням, настановами, побажаннями, дарує одну зі своїх праць. Молода вчителька Оникіївської загальноосвітньої школи Маловисківського району, учасниця 41-го обласного зльоту молодих вчителів Кіровоградщини 2012 року Людмила Безверха каже: «Шлях, який пройшла країна, наші успіхи і невдачі, орієнтири на майбутнє — все це знайшло відображення у новій книзі відомого політика, народного депутата України Ігоря Шарова «100 особистостей України (1991-2011)».

Освітяни Кіровоградщини неодноразово зверталися до народного депутата України Ігоря Шарова з різних питань, в т. ч. у зв’язку з заборгованістю по заробітній платі. Ігор Федорович докладає немало зусиль, щоб допомогти своїм землякам.

Світлана СКАЛЬКО, голова Кіровоградського обкому профспілки працівників освіти і науки України, заслужений працівник освіти України, заслужений працівник профспілок України.