Після останнього інциденту із засудженими в місті Бердичеві, частину посадовців пенітенціарної служби звільнили, а потерпілих, із невідомих причин, перевезли до інших колоній. Відтак громадськість звинувачує керівників виправної колонії в намаганні «зам’яти інцидент».

У Бердичеві, що на Житомирщині, загін тюремних працівників влаштував обшук і масове побиття ув’язнених. Таку інформацію оприлюднив днями на прес-конференції в столиці голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. За його словами, нині створено спільну робочу групу, яка відвідала спершу Бердичівську колонію №70, де 12 листопада мав місце  інцидент, а потім — Київське СІЗО (на знімку), куди, як з’ясувалося, перевезли частину постраждалих осіб.

«В’язні розповіли, що вони оголосили голодовку і підготували скарги через несправедливе поводження з ними, зокрема — перебої з харчуванням, відсутність оплати їхньої праці в колонії. Після цього їм влаштували обшук. Так звані сили зведеного загону швидкого реагування ображали їх, намагалися спровокувати на неправомірні дії. Особисті речі засуджених, продукти харчування, посуд та білизна викидалися із житлових приміщень просто на підлогу в коридор. Крім того, людей жорстоко побили. Зокрема, засуджені зазначили, що працівники установи тримали їх за руки, які були заведені за спину, й весь час завдавали ударів руками та ногами по голові, переважно в ділянку потилиці, — зазначив Є. Захаров.

У такій ситуації побиття з подальшим вивезенням десяти побитих в’язнів могло мати на меті лише залякування та придушення непокори, констатує правозахисник. «10 осіб жорстоко побили. Коли ми приїхали, вісьмох із них вже вивезли в інші колонії, зокрема, чотирьох — у Київ. Нині завдяки втручанню адвокатів та омбудсмена конфлікт у колонії №70 вичерпано, а в’язні зняли побої та оскаржують правопорушення», — зауважив він.

Натомість присутня на заході адвокат Анна Литвин, яка спеціалізується на допомозі засудженим, наголосила, що таке нелюдське поводження є типовим для всіх виправних закладів країни. Зокрема вона зазначила: «Після зміни влади в країні відбулося незначне поліпшення ситуації, але принципово ставлення до в’язнів не змінилося: пенітенціарії продовжують бити та принижувати засуджених».

Перевищення службових повноважень у виправній колонії №70 з боку керівників закладу справді мало місце, однак не в тих масштабах, про які говорять правозахисники. Принаймні так відповів на звинувачення директор департаменту охорони, нагляду і безпеки Державної пенітенціарної служби Микола Ільтяй. І додав, що порушення були не лише з боку виправної колонії, а й з боку в’язнів. «Наведемо в установах порядок, залучимо до цього громадськість та правозахисників. Нас звинувачують у тому, що ми застосували надмірну силу. Можливо, не заперечую. Якщо це буде доведено — той, хто це зробив, понесе відповідальність», — запевнив він. Також Микола Ільтяй повідомив, що пенітенціарна служба вже провела першу перевірку інформації про побиття в’язнів і порушення їхніх прав. «Зазначу, що працівники колонії та місцеві керівники відомства в Житомирській області вже усунуті від виконання обов’язків», — підсумував він.

У прес-службі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини повідомили «Голосу України», що омбудсмен Валерія Лутковська уже звернулася до Генерального прокурора України з проханням вжити всіх необхідних заходів з метою забезпечення проведення об’єктивного та неупередженого розслідування за фактами спричинення тілесних ушкоджень засудженим особам у Бердичівській виправній колонії Управління ДПтСУ в Житомирській області.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).