Співробітники управління податкової міліції ДПС у Рівненській області викрили аферу, пов’язану з підробкою марок акцизного податку. Алкогольні напої з такими марками зберігалися на одному зі складів Рівного.

— Проведені експертизи та дослідження засвідчили, що марки акцизного податку одночасно є справжніми та фальшивими, — розповідає начальник сектору протидії незаконному обігу підакцизних товарів УПМ ДПС у Рівненській області капітан Іван Ярмолка. — Як відомо, марки на алкогольну продукцію мають різну вартість, яка залежить від вмісту спирту в напої. Наприклад, акцизна марка на слабоалкогольні напої, де вміст спирту мінімальний, коштує копійки, а на пляшку 40-градусної горілки сума акцизного податку становить вже понад 8 гривень. За висновками експертів, на горілці були наклеєні справжні акцизні марки, але шляхом хімічного видалення реквізитів (індексу регіону, серії, дати виготовлення, суми акцизного податку з автентичних марок) на них було нанесено власні дані, із значно завищеною вартістю.

— У ході слідчих дій з’ясовано, що такі акцизні марки замовляв лікеро-горілчаний завод, але їх ціна була мінімальною, й вони призначалися для маркування слабоалкогольних напоїв, а не горілки. Таким чином, автори оборудки з кожної пляшки клали в кишеню майже 8 гривень, — продовжує І. Ярмолка. — Заручниками ситуації виявилися рівненські підприємці, які взяли на реалізацію горілку зі здешевленим акцизом. Оскільки з таким методом підробки марок акцизного податку до цього ніхто не стикався, то й відрізнити їх від оригіналу підприємці не змогли.

У складських приміщеннях лише двох підприємств виявили та вилучили понад 20 тисяч пляшок горілки з підробленими марками акцизного податку. Ринкова вартість вилученого товару — більш як півмільйона гривень. Загалом оковитої було майже тридцять найменувань, і на всіх етикетках був вказаний лише один виробник — лікеро-горілчаний завод у Донецькій області. Тож тепер у всіх областях України податківці проводять посилену перевірку алкогольної продукції цього підприємства. Адже все вказує на те, що рівненська партія горілки з підробленими марками акцизного податку — не єдина в Україні.

— Контроль ринку підакцизних товарів — один із пріоритетних напрямів роботи податкової міліції України  цього року. За результатами роботи в цій сфері співробітники УПМ ДПС у Рівненській області вилучили товарно-матеріальних цінностей цієї категорії майже на два мільйони гривень, припинили діяльність шести підпільних цехів з виробництва підакцизної групи товарів, — запевнив Іван Ярмолка.