За даними Головного управління МВС України в Харківській області, правоохоронці вилучили 20 кілограмів героїну. Це одна з найбільших партій важкого наркотику, що були виявлені оперативниками області. За підозрою у причетності до незаконних оборудок із наркотиками затримано двох іноземців — громадян Пакистану й Іспанії.

Найближчим часом буде ухвалене рішення про обрання запобіжного заходу для затриманих у справі про 20 кілограмів героїну, заявив прокурор Харківської області Юрій Данильченко. «Ми наполягатимемо на запобіжному заході у вигляді взяття під варту, бо велика ймовірність, що затримані спробують зникнути. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на термін 12 років з конфіскацію майна. Затримані співробітничають зі слідством і дають свідчення», — зазначив Данильченко.

За словами начальника Головного управління МВС у Харківській області Анатолія Дмитрієва, загалом в області за цей рік було перекрито чотири міжнародні канали постачання наркотиків, але остання операція з 20 кг героїну — найуспішніша.

— Під час обшуків за місцем проживання і на меблевих складах було виявлено полімерні пакети з героїном. Пакистанець, якому 53 роки, жив в Україні з 2000-го, 36-річний іспанець (він — уродженець Пакистану) прибув до країни через аеропорт «Бориспіль» як турист. Ці люди планували налагодити поставку наркотику з Пакистану через Одесу й далі — в Італію. Вартість 20 кг героїну становить 2 млн. дол. (150 тис. доз наркотику), — зазначив А. Дмитрієв.

За словами начальника Управління СБУ в Харківській області Олександра Пивоварова, цей злочин було розкрито завдяки взаємодії правоохоронців.

— Паралельно працювали кілька підрозділів, у тому числі міліції по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Від колег з Києва була отримана інформація про доставку героїну з Пакистану через Одесу в Харків. Транзит мав проходити на територію Росії через Луганськ, але оскільки там тривають бойові дії, група наркоторговців не наважилася відправляти туди вантаж. Було вирішено організувати постачання героїну до Італії. До Харківської області приїхав іспанець, щоб перевірити якість продукту. При цьому героїн могли б поширювати на території нашої області. Тому було ухвалено рішення діяти негайно, — повідомив О. Пивоваров.

 

Харків.