Восьмикласник Максим Пархомчук із села Русивель Гощанського району та його сестричка третьокласниця Анастасія (на знімку) мають такі захоплення, які приносять не тільки радість, а й чималий прибуток у сімейний бюджет.

Максимова гордість — кролі. Їх у нього кілька десятків. І всі елітних порід: сірі велетні, фландри, каліфорнійські. Ви можете не повірити, але я бачив десятикілограмового кроля. Утім, як зізнався Максим, кролиці ще важчі. Буває, що тягнуть і за одинадцять кілограмів. Тому й не дивно, що коштує пара місячних кроленят понад двісті гривень.

— Роботи біля вуханів вистачає, — розповідає Максим. — Бо і свіжим кормом запастися треба, і водички дати попити. Та й клітки почистити, щеплення зробити — усе це теж час і гроші. Тому кілька годин на день я повністю присвячую своєму хобі.

Та мало виростити кроля, його ж іще треба продати. Тож і їздить Максим із батьком Василем Васильовичем по сусідніх селах на базари. Усюди знають Максима Пархомчука. А що тварини в нього елітні, то й вітаються з ним знані кролівники за руку, як із дорослим.

— А нещодавно вмовив татка ще й нутрій придбати, — хвалиться Максим. — Догляд за ними має свою специфіку, але я знайшов необхідну літературу, де є всі поради щодо їх утримання.

Комп’ютером чи переглядом телепередач Максим не надто захоплюється. Хіба щось про тварин чи підводний світ показують. Тоді хлопця від екрана за вуха не відтягнеш. А ось його сестричка Анастасія закохана в голубів. Їх у неї кілька порід. Найдужче пишається дівча павичами, кінгами, краснодарськими та поштовими.

Не відстають від дітей і батьки. У них на обійсті багато живності, та й землі чимало, біля якої потрібно працювати до сьомого поту...

 

Рівненська область.

Фото автора.